Slovenija
165 ogledov

Praznijo jezero Črnava

V približno treh urah se je gladina preddvorske-ga jezera znižala za okrog dva m Žurnal24 main
Preddvor. Sanacija sifona naj bi odpravila nenadzorovano odtekanje vode.

Na dnu preddvorskega jezera bodo ta teden zaprli približno štiri metre veliko luknjo, skozi katero nenadzorovano odteka voda. V torek so začeli prazniti kotanjo, zmanjšani nivo pa bodo izkoristili tudi ribiči.

Jezero pušča
“Lansko poletje se je v času brez dežja gladina jezera spustila za pol metra,” je temeljni razlog za obnovo pojasnil direktor preddvorske občinske uprave Marko Bohinc. “Če ne bi bilo sanacije, bi se lahko gladina v obdobju brez dežja občutno znižala; pojavili bi se komarji in trpel bi turizem,” je dodal.

Ribiči nad krape
V sanacijo so se vključili tudi kranjski ribiči; ti bodo opravili izlov rib, ki ne spadajo v ta revir. Odstranili bi radi predvsem krapa.

Sanacija jezerskega dna sicer ne bo draga. Po Bohinčevih ocenah naj bi stala 4.500 evrov, občini pa bo na pomoč priskočila tudi agencija za okolje. Urban Ilc z agencije ocenjuje, da je v jezeru dobrih 70 tisoč kubičnih metrov vode. Luknjo na dnu, ki so jo odkrili potapljači, bodo zapolnili z glineno plombo, jezero pa naj bi začeli polniti najpozneje čez en teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.