Slovenija
68 ogledov

Praznik bledeža in olja

Alberto Pucer Suzana Kos
Oživljanje zaledja. V Padno bo prihodnji konec tedna iz Pirana vozil tudi brezplačen avtobus.

"Piran in Portorož sta že dovolj znana, zato smo se odločili, da bomo nekaj dogodkov organizirali tudi v njunem zaledju. Prvi bo tridnevni praznik oljčnega olja in bledeža (blitve) v Padni, ki se bo začel prihodnji petek. V sklopu tega bo med drugim mogoče brezplačno pokusiti jedi iz bledeža od “an bot” (od nekdaj, op. p.) in kupiti pridelke domačinov, poleg tega pa bomo predstavili denimo idejo oljčne osmice in otroški ekstempore na temo oljk. Organizirane bodo še brezplačne dejavnosti, kot sta vodeni sprehod po Boškarinovi poti od Padne do Nove vasi in kolesarski izlet po Šavrinskem gričevju," napovedujejo v Turističnem združenju Portorož.

Nebesa za Američane

V Padno bi radi privabili tako domačine kot druge goste, ob prazniku pa bo v vas iz Pirana vsaki dve uri vozil brezplačen avtobus z lokalnimi postanki od Portoroža do Nove vasi in Padne. "Lani nas je tudi na račun potniških ladij, ki so pristajale v Kopru, obiskalo več tisoč tujih turistov. Neka Američanka je vzkliknila: 'Pa saj živite v nebesih!' V kraju imamo sicer premalo turističnonastanitvenih zmogljivosti, razvoj pa v določeni meri omejuje tudi dejstvo, da smo spomeniško zaščiteni," poudarja Denis Goja, predsednik Krajevne skupnosti (KS) Padna.

Padna je stara istrska vasica, obdana z oljčnimi nasadi, v katerih so nekatera drevesa stara tudi več kot 300 let. Iz bledeža, špinači podobne zelenjave, ki vsebuje veliko kalija, kalcija, magnezija, železa, folne kisline ter vitaminov B in C, znajo domačini pripraviti številne okusne jedi, od pite pa vse do klobas ali sipe z bledežem in polento.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.