Slovenija
14 ogledov

Praznik dela – kdor ga še ima

Dušan Semolič se boji, da leto 2013 ni realen rok za dosego zastavljenih ciljev.
1/2
Žurnal24 main
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je ob današnjem tradicionalnem sprejemu ob prazniku dela poudaril, da živimo v času, ki je za delavstvo neprijazen.
 
 

V kriznih časih ugotavljajo, da kapital ne more več in nikdar ni mogel rasti sam iz sebe, ampak je za to potreboval živo delo. 

Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve

 
Dušan Semolič je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je čas, v katerem živimo, neprijazen in težak za delavstvo po vsej Sloveniji. "Dnevno se zapirajo tovarne, ukinjajo se delovna mesta, socialna stiska, ki se prepleta s strahom in besom, je vsak dan prisotna tudi v Sloveniji," je dejal Semolič in poudaril, da konec krize ni znan, bo pa zagotovo nekoč prišel. "To krizo so povzročili tudi ljudje, ki so pri nas. Imamo del kapitala, ki se obnaša družbeno neodgovorno," je dejal Semolič.

Medgeneracijska solidarnost
Ob tem je poudaril, da bo potrebno v prihodnje zgraditi boljši sistem, ki bo v ospredje postavljal drugačne vrednote. Med temi je posebej izpostavil medgeneracijsko solidarnost, ki je po njegovem mnenju pomembna vrednota in jo je potrebno ohraniti, saj na njej temelji celoten sistem socialne države. Semolič se je ob tem posebej dotaknil problematike mladih, ki so bili ena glavnih žrtev te krize in jih je mnogo izgubilo službo. Prav tako kot na mlade, je po njegovih besedah potrebno gledati tudi na druge ranljive skupine.



Današnjega sprejema se je sicer udeležilo več predstavnikov slovenskega državnega vrha, med njimi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič , notranja ministrica Katarina Kresal, minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik , med navzočimi pa je bil tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan . Svetlik je po koncu sprejema v pogovoru z novinarji poudaril, da se nekaterim morda dozdeva, da bližajoči se praznik dela nima pravega pomena v smislu, da bi se ga veselili, saj se ljudje zaradi krize vse bolj bojijo za svoje službe. Obenem je opozoril, da je trenutno čas, ko kapital sam sebe postavlja na laž.

Glede Semoličevih pozivov, da mora država zagotoviti večjo socialno zaščito, je Svetlik poudaril, da država stori vse, kar lahko, ter da je prednostna naloga predvsem zaščita najšibkejših skupin prebivalstva. "Potrebno je sprejeti take ukrepe, ki bodo omogočili revitalizacijo gospodarstva, saj so le delovna mesta in zaposlitve garancija za to, da bomo tudi v ekonomskem in socialnem pogledu napredovali," je dejal Svetlik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.