Slovenija
46 ogledov

Praznik dela v znamenju krize in varčevanja

rožnik prvi maj Anže Petkovšek
Danes obeležujemo mednarodni praznik dela, ki delavce po vsem svetu poziva k medsebojni solidarnosti. Praznika se bomo pri nas spomnili s številnimi prireditvami, v tujini pa s protesti delavcev.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija.

V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov. Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že pred tem letom.

Na današnji mednarodni praznik dela bodo po državi potekale številne prireditve. Na Javorovici nad Šentjernejem bo slavnostni govornik predsednik republike Danilo Türk.

Na ljubljanskem Rožniku bo zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, na Križni gori pri Škofji Loki pa predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Praznik v znamenju varčevanja

Praznični dan bodo v številnih krajih naznanile budnice, sledila bodo prvomajska druženja, marsikje pa pripravljajo tudi pohode v naravo.

Na Javorovici nad Šentjernejem bodo ob prazniku dela počastili tudi spomin na padle borce 4. bataljona Cankarjeve brigade. Tradicionalna prvomajska srečanja ob prazniku dela pa bodo ob ljubljanskem Rožniku in Križni gori tudi na Svetem Joštu nad Kranjem, na Lisci pri Sevnici, v Opatjem selu na Krasu, pri Celjski koči, na Debencu pri Mirni in drugod.

Praznik dela letos sovpada s sprejemanjem varčevalno naravnanega rebalansa proračuna in ukrepov za uravnoteženje javnih financ. Zato je pričakovati, da bo tudi praznik v znamenju krize, vladnih protikriznih ukrepov in varčevanja.

Da je položaj delavcev v Sloveniji negotov, povedo tudi številke. Konec marca letos je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih 110.859 oseb, kar je sicer 2,7 odstotka manj kot marca lani. Delodajalci pa so v prvem trimesečju letošnjega leta prijavili 44.862 prostih delovnih mest oziroma 1,4 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, so pojasnili na zavodu za zaposlovanje.

Komentarjev 4
  • Hitricukec 21:15 01.maj 2012.

    Sej za placat golaz itak nima... Servisiranje obreti je drag spas...

  • Trsten 13:01 01.maj 2012.

    Zoki je že pokazal socialni čut. Zastojn je požrl prvomajski golaž.

  • nostradamus 11:20 01.maj 2012.

    se bolj kot to se mi je zdelo danes dopoldan na rozniku da sem na kaki partizanski proslavi v ozadju so odmevale partizanske pesmi 1.maj je vendar delavski praznik in naj to tudi ostane ne vem zakaj je potrebno vnasati politiko v 1 maj