Slovenija
852 ogledov

Praznik z gasilci in policisti

Maribor, deaktivacija bombe, policija, gasilci
1/9
Saša Despot
Maribor. Evakuacija območja okrog najdene stare letalske bombe.

Evakuacijsko območje 300 metrov okoli najdene stare letalske bombe na gradbišču za nakupovalnim središčem Europark v Mariboru je po informacijah iz gasilskih vrst izpraznjeno. V Dvorani Tabor se je pred začetkom deaktivacije bombe zbralo 26 ljudi, nekateri med njimi so s sabo prinesli tudi hišne ljubljenčke. Skupaj je bilo sicer evakuiranih 80 ljudi.

Kot je povedal Rudolf Golob iz mariborske enote uprave za zaščito in reševanje, so vrata dvorane odprli ob osmih zjutraj, glede na obseg območja pa danes niti niso pričakovali velikega števila ljudi. Za vse so poskrbeli z napitki in manjšimi prigrizki, na voljo so tudi postelje, če bi kdo želel leči, a za zdaj te potrebe ni bilo.

Med evakuiranimi prebivalci, ki so prišli v Dvorano Tabor, je največ bolgarskih delavcev, pa tudi nekaj posameznikov in družin. Pred morebitnim pokanjem so seboj pripeljali tudi tri muce in enega kužka.

Maribor, deaktivacija bombe, policija, gasilci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zaradi dežja v dvorano

Kot je povedal Aleksander Rotman, še pred nekaj dnevi ni pričakoval, da bodo praznik preživeli v dvorani, a če je evakuacija potrebna in stroka je odločila, da je temu tako, potem je odločitev treba spoštovati. Da ne bi živali pustili samih doma, so jih vzeli s seboj, saj se bojijo pokanja in imajo tudi sicer v teh primerih težave z njimi.

"Verjetno, če bi bilo lepše vreme, bi se odpravili kam drugam, a glede na dež nam je boljše tukaj, pa še družba je," je dejal Rotman, ki je zadovoljen s tem, kako so za njih poskrbeli, vseeno pa upa na čim prejšnji povratek domov.

Tudi Ivana Golob, ki je prišla z materjo in očetom, je pričakovala drugačne praznike, so pa ves čas spremljali informacije iz medijev in se na koncu odločili, da zaradi varnosti gredo v Dvorano Tabor. "Naredili smo tisto, kar je potrebno. Žal je slabo vreme, zato bomo tukaj počakali, da čim prej mine nevarnost in gremo domov," je še dodala Golobova.

Maribor, deaktivacija bombe, policija, gasilci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zaprli ceste, ustavili železnico

Predvidoma ob 12. uri bodo v mestu sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost in takrat naj bi strokovnjaki tudi začeli postopek onesposobitve bombe. Po končanem uničenju ubojnega sredstva bo sirena sporočila konec nevarnosti in takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

Na območju 300 metrov okoli nahajališča bombe bo prepovedano gibanje ljudi in vozil, zaprte bodo ceste, ustavljen bo železniški promet in prekinjena dobava plina. Europark je zaradi praznikov zaprt, v bližnjem Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bodo izpraznili del prostorov, obiski pa bodo povsod prepovedani.

Maribor, deaktivacija bombe, policija, gasilci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.