Slovenija
4539 ogledov

Praznike pri nas bi uredili drugače

Profimedia
Nepovezani poslanci so vložili predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) so v DZ vložili predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevnih. V noveli predlagajo, da se en dela prost dan prenese na naslednji delovni dan, če dva koledarsko zaporedna praznika, ki sta hkrati tudi dela prosta dneva, prideta na soboto in nedeljo.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev poudarjajo, da se zavedajo, da ko praznik, ki je hkrati dela prost dan, pride na soboto ali nedeljo, prebivalke in prebivalci nimajo dodatnega prostega dne. V Sloveniji imamo štiri tovrstne koledarsko zaporedne praznike, ki so hkrati tudi dela prosti dnevi, in sicer 1. in 2. januar, 1. in 2. maj, 31. oktober in 1. november ter 25. in 26. december.

Letos se je enkrat že zgodilo, da sta si praznika sledila na soboto in nedeljo, in sicer 1. in 2. maja. V enaki situaciji pa se bomo znašli tudi konec leta, saj sta božič in dan samostojnosti in enotnosti letos na soboto in nedeljo, ter za novo leto. 1. januar 2022 bo na soboto, 2. januar, ki je spet dela prost dan, pa na nedeljo.

Pozitivnih učinki takega ukrepa

Predlagatelji so prepričani, da bi se s to dopolnitvijo zakona, predvsem delavkam in delavcem zagotovilo osnovno pravico do počitka in prostega časa, ki ga lahko posvetijo sebi in svojim bližnjim. Sprememba bi po njihovi oceni pozitivno vplivala tudi na družinsko in socialno življenje.

Nepovezani poslanci ob tem še opozarjajo, da je delovno okolje pri nas izjemno intenzivno, tako da bi ukrep pozitivno prispeval tudi k povečanju motivacije, spočitosti in zadovoljstva zaposlenih, kar bi se posledično odrazilo tudi na njihovi povečani storilnosti oziroma produktivnosti. Tovrstna dopolnitev zakona bi po njihovem mnenju predstavljala simbolično in vsebinsko pomembno sporočilo, da morajo sadove izboljšanega gospodarskega položaja v prihodnje užiti vse prebivalke in prebivalci Slovenije.

"Dopolnitev zakona bi imela spodbuden učinek na določene gospodarske panoge, še posebej tiste, ki jih je epidemija covida-19 najbolj prizadela, kot so na primer turistični in gostinski sektor, področje kulturnih dejavnosti in industrije srečanj, saj bi se zlasti v teh panogah okrepila zasebna potrošnja, dohodki pa bi se prerazporedili iz proizvodnega v storitveni sektor," so besede vodje poslanske skupine NeP Janje Sluga povzeli v sporočilu za javnost.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 11
  • Princess_Thompson 11:52 18.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 09:07 18.september 2021.

    nehite, takoj zdaj.. o bog,, bodo GZS-jevci takoj ukinili 2 januar in drugi maj. vsaj to nam pustite, če pa kdaj se tako zgodi, , kaj češ.. in raje uredite da vsak delavec dobi minimalno plačo, brez tisti socialnih dodatkov. ...prikaži več menda še danes ima okoli 70.000 delavcev pogodbo o zaposlitvi, ki je manjša od minimalno določene plače. sram naj bo vse poslance , da pri svojih plačah nič ne naredijo, predvsem pa Jerkovičevo, ki dobi tako plačo, da jo vsak mesec lahko skrbi, kako jo bo dam prnesla

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:04 18.september 2021.

    Kolikor mi je znano imajo v UK že urejeno da se praznik premakne na najbližji ponedeljek temu prazniku..imenujejo jih bank holiday. Če se motim, naj kdo popravi.