Slovenija
15 ogledov

Prazniki so raj za vlomilce

null Žurnal24 main
Policisti pozivajo, naj v prazničnih dneh v največji možni meri zaščitimo nepremičnine in s tem zmanjšamo možnosti vlomov in tatvin.

Ljudem svetujejo, naj se v primeru vlomov ali tatvin nemudoma obrnejo na najbližjo policijsko postajo ali o dogodku obvestijo policiste na interventno številko 113. "Policisti bodo vašo prijavo preverili in glede na ugotovitve in v skladu s svojimi pooblastili in zakonskimi predpisi ustrezno ukrepali," poudarjajo na PU Novo mesto.

Sami lahko ravnamo preventivno
Policisti in kriminalisti Generalne policijske uprave pa lastnikom stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljajo na dopust, svetujejo, naj ob odhodu od doma preverijo, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabijo naj zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike. Vrednejše predmete naj shranijo na varno mesto, znance ali sosede pa naj prosijo, naj med odsotnostjo popazijo na stanovanje in praznijo poštni nabiralnik. "Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni," poudarjajo na policiji. Kot svetujejo, naj lastniki ne puščajo vidnih sporočil o odhodu ali sporočil na telefonskem odzivniku. Ključev naj ne puščajo v poštnem nabiralniku ali pod predpražnikom. Z okenskih polic naj ne odstranjujejo rož, oken pa naj ne zastirajo z zavesami, polkni ali roletami.

 

Policija opozarja

Če bi opazili vlomilca, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja.

Tudi podjetniki zavarujte lastnino
Tudi lastnikom podjetij policija svetuje, naj med odsotnostjo ustrezno zavarujejo svojo lastnino. Zaradi praznikov bo namreč praznih tudi veliko poslovnih prostorov. "Že najmanjše samozaščitno ravnanje lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo," so prepričani na policiji. Med takšnimi ukrepi navajajo namestitev močne ograje, varnostnih ključavnic in alarmnih naprav, zaklepanje prostorov in primerno osvetlitev.

Tudi voznice in voznike, naj na vidnih mestih v avtomobilih ne bi puščali torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov. Okna in vrata naj bodo zaprta, vozilo in prtljažnik zaklenjena, alarmna naprava pa vklopljena. Med prazniki velja biti bolj previden tudi pri dvigu denarja na bankomatih. "Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenim, samotnim krajem," še svetujejo na policiji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.