Slovenija
43 ogledov

Praznovanje Jezusovega vnebohoda

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Na današnji dan, štirideset dni po veliki noči, se kristjani spominjajo vstajenja Jezusa od mrtvih in njegov odhod v nebo.

Jezusov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga obhajali že konec 4. stoletja, so pojasnili na Slovenski škofovski konferenci.

Po svetopisemskem pripovedovanju se je Jezus štirideset dni prikazoval učencem in izbranim pričam, nato pa se pred njihovimi očmi z dušo in telesom dvignil v nebo. Kot pojasnjujejo na škofovski konferenci, ostaja prisoten na več načinov, med drugim pri molitvi v skupnosti verujočih in v zakramentih.

Pomen Kristusove navzočnosti med ljudmi je temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje. Že prvi kristjani so spomin na zadnjo večerjo obhajali v obliki, kakor jo poznamo danes - zbirali so se ob branju Božje besede, molitvi očenaša in lomljenju kruha.

Praznujejo tudi pravoslavni verniki
Ker so letos tudi pravoslavni kristjani, ki sicer uporabljajo julijanski koledar, veliko noč praznovali na isti dan kot katoličani in evangeličani, se Jezusovega vnebohoda danes spominjajo tudi pravoslavni verniki. Kot je pojasnil paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković, je med verniki to zelo spoštovan praznik.

Čez deset dni bodo kristjani praznovali binkošte, ko se spominjajo prihoda sv. Duha in ustanovitve Cerkve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.