Slovenija
25 ogledov

Praznovanju se ne odpovedujejo

Nežka Bozovičar Iztok Golob
Praznik dela. Ponekod so se kresovanju odpovedali, na Joštu nad Kranjem pa ohranjajo tradicijo.

Razmere v državi so zelo zaostrene, med ljudmi je močan strah pred izgubo službe, ob prihajajočem prazniku dela pravi Nežka Bozovičar, ki je marca prevzela vodenje Sveta gorenjskih sindikatov (SGS). Ta letos kljub vsesplošnemu varčevanju organizira že 38. prvomajsko praznovanje na Joštu nad Kranjem.

“Varčevanje ni rešitev”

Bozovičarjeva se zaveda, da je treba varčevati, vendar poudarja, da “samo varčevanje ne pomeni rešitve iz krize”. Kot dodaja, si želi, da bi kar najmanj prizadeli prebivalce in bili hkrati čim učinkovitejši.

Na Gorenjskem je trenutno največja kriza v gradbeništvu, opozarja. Zmanjšujejo število zaposlenih v Gorenjskem tisku in Merkurju, negotova je usoda zaposlenih v Triglavu konfekciji, vendar za zdaj kaže, da bo večina delavk v času likvidacije ohranila zaposlitev, pravi. “Sta se pa pobrali elektro- in kovinska industrija,” dodaja.

Želi pomoč inšpektorjev

SGS si bo v prihodnje prizadeval za spoštovanje zakonov in pravil, napoveduje. Največ težav imajo namreč zato, ker delodajalci ne spoštujejo pravil. Želi si tudi večje moči inšpektorjev.
Bozovičarjeva, ki je na mestu prvega moža SGS kot edina kandidatka zamenjala Rajka Bakovnika, ki mu je potekel štiriletni mandat, pretiranega časa za privajanje na novo funkcijo ni imela. “Imamo kar veliko dela. Ob praznovanju na Joštu pripravljamo tudi prvomajski časopis in sodelujemo pri pogajanjih o varčevalnih ukrepih,” sklene.

Komentarjev 1
  • mia 08:32 30.april 2012.

    praznujejo lahko le tisti, ki imajo dobro plačane službe.