Slovenija
25 ogledov

Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

Slovenska zastava je z dodanim grbom po osamosvojitvi postala tudi državna zasta Žurnal24 main
Danes mineva 21 let od razglasitve rezultatov plebiscita o samostojnosti Slovenije. Ob tej priložnosti bodo po državi potekale slovesnosti, prav tako pa tudi maše za domovino.

Plebiscit, ki so ga izvedli 23. decembra 1990, rezultate pa objavili tri dni kasneje, je sledil demokratičnim spremembam, ki so se začele sredi 80. let prejšnjega stoletja. Na plebiscitno vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Sami odgovorni za krizo vrednot

Osrednja državna slovesnost je sicer potekala že v petek. Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je v govoru na osrednji državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril, da smo sami odgovorni, ker ljudje ne verjamejo v pravno državo. Po njegovem mnenju smo namreč s svobodo dobili tudi odgovornost, da bomo vzpostavili pravno državo, poleg uspehov pa so torej "naši tudi neuspehi".

Predsednik državnega zbora Gregor Virant pa je na seji dejal, da je dan samostojnosti in enotnosti poklon samostojni Sloveniji in složnosti. Slovenija je v dobrih 20 letih po Virantovih besedah prehodila izjemno pot, v zadnjih letih pa malce zaspala in začela nabirati razvojni zaostanek. Zato dan samostojnosti in enotnosti za marsikoga ne bo tako prazničen, kot bi moral biti, je pojasnil.

Komentarjev 1
  • privat 14:05 26.december 2011.

    eni lahko praznujejo...drugi pa še tega dneva nimamo plačanega in kaj bi praznovali??