Slovenija
938 ogledov

''Prebuditi želim spečo Trnuljčico''

Tanja Fajon Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Kandidatka za ministrico za zunanje zadeve Tanja Fajon je danes pred pristojnim parlamentarnim odborom uspešno prestala zaslišanje. Podprlo jo je devet članov odbora, šest jih je bilo proti. Fajon napoveduje preusmeritev zunanje politike k jedrnim državam EU, ministrstvo za zunanje zadeve pa dobiva novo ime.

Pred odborom za zunanjo politiko državnega zbora se je danes predstavila nova ministrica za zunanje zadeve Tanje Fajon iz vrst SD. Kot je napovedala, bo slovenska zunanja politika ohladila tesne odnose z višegrajsko skupino in se usmerila k jedrnim državam Evropske unije. Fajon je izpostavila tudi zahtevo po implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

Kot kandidatka za zunanjo ministrico v 15. slovenski vladi je Tanja Fajon danes predstavila vizijo svojega vodenja ministrstva in prednostne naloge. Ob tem je izpostavila okoljsko problematiko, večanje neenakosti, spopadanje s posledicami epidemije, rušenje temeljev multilateralne ureditve sveta, krepitev varnostnih tveganj in spreminjanje geopolitičnih razmerij. ''S krizami postaja prihodnost negotova,'' je dejala Fajon.

Ministrstvo bo preimenovano v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Ministrstvo za zunanje zadeve bo preimenovano v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). Zunanja in evropska politika Slovenije bo po napovedih prve ženske kandidatke za ta položaj utemeljena na doslednem spoštovanju ustave, mednarodnega prava in multilateralizma, posodobljena pa bo tudi strategija in zakon o zunanjih zadevah.

Z ozirom na vojno v Ukrajino in stopnjevanjem napetosti je dejala, da so diplomatske veščine v novih okoliščinah nujno potrebne za ohranjanje dialoga in izogibanju nadaljnjih napetosti, za kar je potrebna usposobljena in učinkovita diplomacija. V zvezi s tem je napovedala krepitev in pomladitev diplomatske mreže, ki bo dala zunanji politiki spodbudo. "Prebuditi želim spečo Trnuljčico. Ministrstvo želim posodobiti, da bo vsebinsko in organizacijsko odsevalo globalne izzive in naše prioritete kot odgovor nanje," je izpostavila Fajon, ki želi spodbuditi potencial zaposlenih v tem sektorju. Ob tem je napovedala boljšo notranjo reorganizacijo in ne novih kadrov ali povečanja zunanjepolitičnega aparata.

Kot svoji prioriteti je navedla sodelovanje in dialog, ki poleg državnih struktur vključujeta krepitev gospodarstva, znanosti, civilne družbe in kulturo. Pri vodenju slovenske, zunanje in evropske politike se bo MZEZ ravnalo po načelu mirovne politike in mirnega reševanja sporov.

Tanja Fajon | Avtor: Saša Despot Tanja Fajon. Saša Despot
Uveljavitev arbitražnega sporazuma in energetska diverzifikacija Slovenije

Fajon je napovedala tesnejšo povezanost z jedrnim delom držav EU, še posebej z Nemčijo, Francijo in Italijo in drugimi državami jedrne Evrope, krepitev transatlantskega zavezništva, podporo k nadaljnji integraciji in krepitvi vloge Slovenije v EU ter politično tesnejši povezavi Unije. V zvezi z evropsko varnostjo in blaginjo je poudarila pomen širitve EU na Zahodni Balkan. Kandidatka za zunanjo ministrico je napovedala tudi podporo pogojevanju finančnih sredstev glede na spoštovanje vladavine prava.

Glede odprtih vprašanj s sosednjo Hrvaško je dejala, da si bo prizadevala k doslednemu spoštovanju zaveze za spoštovanje odločitve arbitražnega sporazuma ter podpori vključitve Hrvaške v območje schengen. Fajon meni, da je potrebna reforma sistema schengen, saj 5 evropskih držav izvaja nadzor notranjih mej mimo pravnih podlag, na vstop pa čakata tudi Bolgarija in Romunija. Kot je napovedala, bo brez reforme težko vzpostaviti politično širitev na te tri države.

O uresničevanju arbitražnega sporazuma je dejala, da je na tem področju bilo uporabljene veliko tiho diplomacije. Fajon meni, da bo po potrebi za uspešno implementacijo sporazuma lahko obudila delovno skupino za pregled meje

Fajon obsoja rusko agresijo na Ukrajino

Na MZEZ bo ustanovljen sektor za globalne izzive na ministrstvu, ki bo obravnaval tematike vodne diplomacije, globalnega učenja, migracij in trajnostnih vsebin.

V luči vojne v Ukrajini je izpostavila hiter in odločen odziv EU, predvsem v luči sprejetih sankcij proti Rusiji. Odprta pa po mnenju Fajon ostajata energetska diverzifikacije in oskrbe Slovenije, ki zaenkrat nima podpisane pogodbe za alternative dobave zemeljskega plina, ter prehrambena kriza. V zvezi z Ukrajino se bo potrebno osredotočiti na blažitev humanitarne in finančne krize ter postkonfliktno obnovo, je dejala Fajon. Za celovito spremljanje dogajanja v Ukrajini bo tako na MZEZ ustanovljena posebna delovna skupina.

Glede Rusije je izpostavila, da obsoja rusko agresijo na Ukrajino, a obenem poudarila, da je izhod iz te krize mogoč samo z dialogom. Obenem je izpostavila kritiko odločitvi vlade Janeza Janše, ki je odpovedovala dvostranske pogodbe z Rusijo, saj bi tovrstno opredelitev po mnenju Fajon morala prepustiti novi vladi.

Glede skupnega varnostnega in obrambnega sodelovanja je dejala, da je potrebno preučiti strateški kompas in opredelitev EU in Nata v sodobni varnostno spremenjeni realnosti.

Komentarjev 11
  • mirror 08:22 31.maj 2022.

    Pa smo dobili novo Zdenko Kidrič.

  • Dusan12 17:19 30.maj 2022.

    Če ji je Trnulčica zadnji dve leti prespala in je imela mir pred njo, ji svetujem, da je ne prebuja iz globokega spanca, da bo brez skrbi in problemov preživela meno pauzo, v nasprotnem, pa zna ……

  • Plavi-mil 14:09 30.maj 2022.

    Prazna , kot jalovo jajce, sama lupina.