Slovenija
14 ogledov

Precej lukenj za protiglobaliste

Med Solkanom in Šempetrom je možno mejo brez dokumentov brež težav prečkati na t Žurnal24 main
Policisti na terenu so slabo obveščeni, pojavljajo pa se tudi protesti zaradi izhodnih kontrol.

Zaradi poostrenega nadzora na meji, ki so ga ob vrhu skupine G8 v nedeljo uvedle italijanske oblasti, so pred mejnima prehodoma Fernetiči in Škofije včeraj nastajali manjši zastoji. Policijske patrulje so bile tudi na vseh manjših mejnih prehodih na južnem Primorskem, kjer pa zastojev in gneče ni bilo. Na Goriškem je bila krajša kolona le pri vstopu v Italijo v Vrtojbi, drugod pa je vnovični nadzor meje potekal nekoliko neusklajeno, saj so italijanski policisti na nekaterih prehodih preverjali tudi potnike ob izstopu iz Italije. Novogoriški in goriški župan

Mirko Brulc in Ettore Romoli sta zato izrazila začudenje in italijansko državo pozvala, naj umakne izhodne kontrole. Brulc je poleg tega ocenil, da je kaos, ker nihče ne ve, kaj se dogaja na zeleni meji.

Ponekod so policisti puščali mimo ljudi, ki so jim pokazali že neveljavne prepustnice, drugod so takšne zavračali. Kljub zagotovilom, da nekatere manjše mejne prehode nadzirajo mobilne patrulje, bi lahko protiglobalisti in demonstranti, zaradi katerih so poostrili nadzor na meji, včeraj brez težav mejo prešli na nekdanjem kmetijskem mejnem prehodu v Solkanu, prek Trga Evrope pri novogoriški železniški postaji in na nekdanjem prehodu na Rafutu, kjer je na vnovični nadzor opozarjalo le mobilno stranišče ob nekdanji mejni postojanki. Vzrok za slab nadzor na omenjenih prehodih naj bi bilo pomanjkanje policistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.