Slovenija
44 ogledov

Pred 20 leti priznali, da je Slovenija država

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Mineva točno 20 let, odkar je takratna Evropska skupnost priznala Slovenijo. Država se je dokončno uveljavila kot enakopraven mednarodni partner s sprejetjem v Združene narode 22. maja 1992.

Po priznanju Evropske skupnosti januarja 1992 so mednarodna priznanja začela deževati in do avgusta 1992 je Slovenijo priznalo že 92 držav. Danes ima Slovenija diplomatske stike z več kot 180 državami.

Kot prva je Slovenijo sicer že dan po osamosvojitvi, 26. junija 1991, priznala sosednja Hrvaška, s katero sta se na isti dan osamosvojili od takratne SFR Jugoslavije. V drugi polovici leta so sledile še nekatere države naslednice nekdanje Sovjetske zveze, med njimi vse tri nove pribaltske države - Estonija, Latvija in Litva - ter Gruzija, Ukrajina in Belorusija.

Že decembra priznanja in napovedi priznanj severnoevropskih držav

Islandija, Švedska in Zvezna republika Nemčija so Slovenijo priznale 19. decembra 1991. Slednja je na ta dan sicer sprejela sklep o priznanju, ki pa ga je uresničila 15. januarja 1992, skupaj s takratno Evropsko skupnostjo.

Mali državici januarja prehiteli ES

Vatikan in San Marino sta Slovenijo priznala 13. oziroma 14. januarja 1992. Čez dan oziroma dva je sledila Evropska skupnost. Prvi prekomorski državi, ki sta priznali novo državo, pa sta bili Kanada in Avstralija, tudi 15. in 16. januarja. Rusija je Slovenijo priznala 14. februarja, 7. aprila 1992 pa je sledilo priznanje ZDA, ki so bile sprva izrazito zadržane do osamosvajanja.

Z Brioni končali vojno in malo odložili priznanja

Za odločilno velja priznanje Evropske skupnosti, ki je sledilo brionski deklaraciji. To so sprejeli 7. julija 1991, z njo pa se je končala desetdnevna vojna v Sloveniji. Gre za prvi mednarodni sporazum med Slovenijo in takratno Evropsko skupnostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.