Slovenija
31 ogledov

Pred 5.500 leti je umrla krava ...

Visoka moda izpred nekaj tisočletij (Foto: Plos One) Žurnal24 main
... in iz njenega usnja so naredili čevelj, ki so ga arheologi našli v neki armenski jami. Šlo naj bi za najstarejši doslej najdeni čevelj iz usnja.

Izredno lepo ohranjen čevelj so našli na jugovzhodu Armenije v bližine meje s Turčijo in Iranom. Na podlagi testov domnevajo, da ga je imel obutega človek, ki je živel pred 5.500 leti. To je za primerjavo 1000 let pred časom piramid iz Gize, ali nekaj sto let starejši od slovitega Oetzija, poročanje znanstvene publikacije Plos One povzema BBC.

Čevelj je narejen iz kravjega usnja, v njem pa so našli seno, ki je morda služilo kot dodatna zaščita pred mrazom ali pa za ohranitev oblike.

Njegova velikost bi sicer ustrezala današnji številki 38. Vendar ga na podlagi tega ni mogoče pripisati ženski lastnici, saj so bila stopala moških v tistem času v povprečju prav gotovo precej manjša od današnjih.

Zakopan pod gnojem
K ohranjenosti čevlja je veliko prispevalo mesto najdbe. V jami so vladale stabilne razmere z malo vlage in nizkimi temperaturami, čevelj pa je bil zakopan pod debelo plastjo ovčjega gnoja.

Za najstarejše obuvalo sploh na svetu veljajo sandali, spleteni iz protja, ki so jih našli v ameriški zvezni državi Missouri in so od armenskega čevlja starejši še za dodatnih 2.000 do 2.500 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.