Slovenija
9 ogledov

Pred eksplozijo demence

Obravnavi starostnikov z demenco se po besedah Blanke Kores Plesničar namenja pr Žurnal24 main
Zastrašujoče. V naslednjih desetih letih za 40 odstotkov več bolnikov.

Alzheimerjeva bolezen. Glede na tuje raziskave je v Sloveniji okoli 27 tisoč bolnikov z alzheimerjevo demenco. Njihovo število se bo glede na predvidene trende gibanja populacije v naslednjih desetih letih povečalo za 40 odstotkov. Tako ob današnjem svetovnem dnevu alzheimerjeve bolezni pravi Milica G. Kramberger, vodja enote za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.

“Kljub zastrašujočim napovedim o povečanju števila dementnih bolnikov se slovenska družba, ključni državni organi odločanja in celo del strokovne javnosti s tem ne ukvarjajo,” je ogorčena. V nasprotju z večino držav Evropske unije (EU) nimamo geriatrov, zdravnikov, ki se ukvarjajo s starostnimi boleznimi. Dostopnost in ustreznost obravnave z demenco sta zaradi kadrovskih in finančnih omejitev neprimerni in “v domeni pičlega števila psihiatrov in v zadnjih dveh letih nevrologov”.

Zanemarjene bolezni
“Menimo, da je ukvarjanje z duševnimi motnjami starostnikov, s tem tudi demence, problematično zato, ker so ti še vedno obrobna skupina,” meni strokovna direktorica Psihiatrične klinike Ljubljana Blanka Kores Plesničar. Obenem opozarja, da se za to namenja premalo finančnih sredstev. “V nasprotju z večino EU se Slovenija ne zaveda dejstva, da je pred pragom prave eksplozije nevrodegenerativnih bolezni starejših ljudi, med katerimi so zanemarjene zlasti bolezni možganov,” opozarja tudi Zvezdan Pirtošek, predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja v UKC Ljubljana. Z ministrstva za zdravje nam do zdaj odgovorov niso posredovali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.