Slovenija
68 ogledov

Pred gostiščem so jih pričakali varnostniki

slovenija 26.03.14. gostisca STORMAN v Sempetru, Sempeter - stavka bivsi Storman Gregor Katič
Poslali so jih stavkat za gostišče, kjer je Štorman nekoč imel gosi.

Pred gostiščem Štorman v Šempetru se je danes nadaljevala stavka okoli 30 delavcev, ki zahtevajo takojšnje izplačilo vseh zapadlih plač, regresa in odpravnin. Vodja stavkovnega odbora Maksimir Hrovatič je povedal, da so jih danes pričakali varnostniki in jim poskušali preprečiti stavko na parkirišču pred gostiščem.

Ne pred, stavkajte za gostiščem!

Hrovatič je dejal, da so jih varnostniki pošiljali stavkat za gostišče, kjer je Štorman nekoč imel gosi. Sicer danes pred gostiščem stavka 27 delavcev, v petek pa bo stavkovni odbor zastavil vprašanja delodajalcu in državnim uradnikom.

Štorman v bolnišnici, z delavci se nihče ne pogovarja

Štormanova hči Elizabeta je sporočila, da se s stavkajočimi delavci nihče od lastnikov ne pogovarja, ker je njen oče že nekaj časa in tudi trenutno v bolnišnici. "Oče pa še vedno misli, da držijo dogovori, ki jih je imel z delavci, preden je šel v bolnišnico. Stavke takrat ni omenjal nihče, niti ni bila omenjena kot orodje reševanja težav. Na takratnem sestanku je bilo dogovorjeno, da delavci lahko podajo izredno odpoved ter v roku 30 dni začnejo prejemati nadomestilo z zavoda za zaposlovanje, kdor pa tega ne želi, pa počaka na program presežnih delavcev," navaja Štormanova.

Po njenih besedah je veliko delavcev dalo izredno odpoved in že prejemajo nadomestilo za brezposelnost, nekaterim pa so pomagali pri iskanju druge zaposlitve, tudi s priporočili. Štormanova napoveduje sklic novinarske konference, na kateri naj bi pojasnili več podrobnosti o aktualnih razmerah.

Če ne bo poplačal, bodo z aprilom zahtevali stečaj 

Zaposleni od Štormana zahtevajo tudi poravnavo vseh obveznih prispevkov, saj že štiri leta nimajo plačanega pokojninskega zavarovanja. Če Štorman, ki je prejšnji teden predlagal prisilno poravnavo, do 30. marca ne bo izpolnil omenjenih stavkovnih zahtev, pa bodo od njega zahtevali, naj z začetkom aprila predlaga stečaj, je povedal Hrovatič. Stavkajoči sicer še nimajo odločb o tem, da so presežni. Stavka bo trajala do preklica ali izpolnitve stavkovnih zahtev.

Štorman, ki je doslej deloval kot samostojni podjetnik, letos pa je z družino odprl družbo z omejeno odgovornostjo, je pred tednom vložil predlog za uvedbo prisilne poravnave. Zato je okrožno sodišče v sredo prekinilo narok o odločanju o uvedbi stečaja, ki ga je predlagal KBM Leasing.

Glede na predlog načrta finančnega prestrukturiranja Štorman zaposlenim dolguje okoli 297.000 evrov, poplačati pa jih namerava iz predvidene kupnine od Hotela Štorman oziroma odškodnine zaradi izpada prihodka, ki jo terja od KBM Leasinga.

Dolguje do 11 plač in prispevke 

Stavkovni odbor delavcev je v torek sporočil, da Štorman delavcem dolguje do 11 plač in da je davčni nadzor odkril, da delodajalec ne poravnava davkov in prispevkov od izplačanih plač vse od marca 2009.

Nabralo se je za dva milijona

Tako je Štorman na račun akontacije dohodnine, prispevkov za zaposlovanje, starševsko varstvo, pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno varstvo 9. januarja letos dolgoval dobra dva milijona evrov, njegove skupne davčne obveznosti pa so takrat presegale 2,6 milijona evrov.

"Iz vseh javno dostopnih podatkov je razvidno, da je delodajalec insolventen, svojo dejavnost je opustil, edini zdravi del poslovanja oziroma svojo dejavnost je prenesel na družbo svoje hčere, sam osebno pa je nedosegljiv in komunicira le prek pravnih pooblaščencev," še navajajo v stavkovnem odboru.

Komentarjev 1
  • dragec 07:35 28.marec 2014.

    TO JE PRIMER USPEŠNEGA PODJETNIKA V SLOVENIJI