Slovenija
51 ogledov

Pred izgorelostjo najraje na dopust

Takole so anketiranci v odstotkih izbrali načine izogibanja pojavu izgorelosti o Žurnal24 main
Po internetni raziskavi o izgorelosti na delovnem mestu v izogib izgorelosti Slovenci najraje izberejo dopust, hobije ali šport. Več kot tretjina jih v povprečnem mesecu ne opravi nobene nadure.
V internetni raziskavi o izgorelosti na delovnem mestu je sodelovalo 523 aktivnih uporabnikov interneta, starih med 20 in 59 let. Avtorje je zanimalo, ali Slovenci opravljajo nadure, ali jih delo, ki ga opravljajo, veseli, kakšno pomembnost pripisujejo delu, ali so na delovnem mestu pod stresom in na kakšen način se izgorelosti poskušajo izogniti.

"Rezultati raziskave so pokazali, da smo Slovenci zadovoljni z delom, ki ga opravljamo. Več kot polovica (57 odstotkov) anketiranih svojemu delu tudi pripisuje visoko oziroma zelo visoko pomembnost," je poudarila Jerneja Svenšek, vodja prodaje in marketinga podjetja Marketagent.com, kjer so opravili spletno anketo.

46 odstotkov anketiranih delo, ki ga opravljajo, veseli, 19 odstotkom pa je delo v zelo veliko veselje. Višjo pomembnost svojemu poklicnemu življenju pripisujejo mlajši, med katerimi 68 odstotkov mladih, starih od  20 do 29 let, svojemu delu pripisuje visoko oziroma zelo visoko pomembnost; takšnih starejših med 50. in 59. letom pa je le 49 odstotkov.

Največ nadur v povprečju na mesec opravijo osebe stare med 30. in 39. letom, ki naredijo v povprečju 15 nadur na mesec, najmanj pa osebe med 20. in 29. letom, ki v povprečju v svojem delovniku dodajo devet nadur na mesec.

Moški mesečno naduro več
Več kot tretjina anketiranih v povprečnem mesecu ne opravi nobene nadure, nekaj več kot ena četrtina anketiranih pa v mesecu pridela do 10 nadur, so ugotovili v raziskavi. V povprečju moški pri svojem delu opravijo 13 nadur mesečno, ženske pa naduro manj.

Več žensk "skoraj vedno pod stresom"
40 odstotkov anketiranih je pri svojem delu občasno izpostavljenih stresu, skoraj ena tretjina je pod stresom pogosto, 10 odstotkov pa je pod
stresom skoraj vedno.

Med tistimi, ki so skoraj vedno pod stresom, je nekaj več žensk (12 odstotkov) kot moških (osem odstotkov). Rezultati so pokazali še, da večina Slovencev tudi pozna izraz "burn out" oziroma izgorelost, 22 odstotkov pa jih za ta izraz še ni slišalo. 60 odstotkov anketiranih pozna vsaj eno ali več oseb, ki je že doživela katero izmed oblik izgorelosti.

"Pobeg" na dopust
Najpogostejši način izogibanja izgorelosti je odhod na dopust oziroma oddih na počitnicah – to možnost je izbralo kar 65 odstotkov vprašanih. "Da bi se izognili pojavu izgorelosti, se Slovenci ukvarjamo tudi s hobiji (48 odstotkov) ali športom (47 odstotkov), imamo intenzivne kontakte s prijatelji ali družino (40 odstotkov) ali si vzamemo zavestne odmore na delovnem mestu (40 odstotkov)," so še sporočili iz podjetja.

S hobiji ali športom se pogosteje ukvarjajo moški, ženskam pa bolj ustrezajo dopust oziroma počitnice, intenzivni kontakti s prijatelji in družino ter pogovor s
prijatelji in družino o svoji stresni situaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.