Slovenija
71 ogledov

Pred komisijo spet Jankovićev sin

dr%C5%BEavni zbor, zasli%C5%A1anje, Damijan Jankovi%C4%87 Žurnal24 main
Damijan Janković: sem lastnik več družb v tujini, a nobeno se ne ukvarja z zemljiškimi posli. Filipič ni želel izdati imena Italijana, s katerim je računal na posel na Barju.

Damijan Janković je pred komisijo dejal, da je faktor izrabe zemljišč tudi po sprejetju novega prostorskega načrta ostal enak in da so želeli spremeniti le boljšo razporeditev zemljišč ter zelenih površin.

Zakaj je cenilec državnega zbora parcele podjetja Electa na Barju po starem OPN-ju ocenil na 11,5 milijona evrov, po novem pa na 18 milijonov evrov, Damijan Janković ne ve.

Dejal je, da sta dva njegova cenilca parcele po starem OPN ocenila na 25 milijonov evrov, podjetje Branton pa jih je bil glede na predpogodbo pripravljen kupiti za 32 milijonov evrov. Po mnenju Janković je bila to njihova lastna odločitev.

Lastnik več družb v tujini
Glede sodelovanja z Brunom Filipičem iz družbe Branton pa je dejal, da bi morala biti za uresničitev pogodbe plačana pet odstotna ara, ker pa se to ni zgodilo, so odstopili iz predpogodbe.

Jankovićev sin je še dejal, da je lastnik več družb v tujini, a nobeno se ne ukvarja z zemljiškimi posli ali pa se prijavljala na javne razpise. Po besedah Jankovića se podjetja ukvarjajo s finančnimi naložbami.

Potočnik ni pričal
V posle z Jankovićem naj bi bili namreč vpleteni družbi Branton in Hypo Leasing. Kot je znano parlamentarna komisija preiskuje domnevno sporne spremembe namembnosti zemljišč v Ljubljani, s katerimi naj bi se okoristila tudi družina župana Zorana Jankovića.

andrej poto%C4%8Dnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Za Jankovićevim sinom je pred komisijo stopil bivši direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik. Slednji je dejal, da mu delodajalec ni dovolil dajanja izjav pred komisijo. "Moral biti dovoljenje delodajalca. Slednjega sem trikrat opozoril na to zahtevo," je dejal Potočnik. Komisija je sklenila, da bo Hypo Leasing zaprosila za dovoljenje.


Bruno Filipič iz družbe Branton je dejal, da je predpogodbo sestavila odvetniška družba Čeferin, nato pa je bila "obdelovana s strani pooblaščenca".

"Garantirati mi ni mogel"
Dejal je, da je dobil samo predlog prodajne cene po kvadratnem metru in ta je bila 620 evrov. Na pogajanjih pa so ceno znižali na 590 evrov. Preden je bila predpogodba podpisana se je Filipič pogajal z Damijanom Jankovićem.

"Prezentirano mi je bilo, da je to optimalna cena. Zanimalo me je zaradi stanovanjske zgradbe," je dejal in zanikal, da bi pri tem sodeloval s podjetjem Taxgroup.

Priča je še dejala, da od Jankovića ni dobil nobenega zagotovila, da bo na zemljišču, ki je bilo stvar predpogodbe, po novem OPN-ju dovoljena gradnja višjih stavb, kot je to predvideval še star plan OPN, v času katerega je bila predpogodba podpisana. "Garantirati mi ni mogel. Dejal je, da se dela na prostorskih planih in da je to možno."

Filipič ni izdal imena Italijana
Filipič ni želel odgovoriti, kdo je poslovni partner iz Italije, s katerim je računal na posel. "Obljubil sem mu, da ne povem," je dejal. Prav tako ta poslovni partner ni povezan z njegovim poslom, zaradi katerega so ga aretirali policisti (trgoval je z anhidrid ocetno kislino).

Dve priči javno ne bosta zaslišani

Pred poslance bosta sedla nekdanji lastnik zemljišča na Smodinovcu Peter Seliškar in Nevenka Jelovčan iz agencije Vaš dom.

Seliškar in Jelovčanova bosta odgovarjala na vprašanja v zvezi z zemljiščem na Smodinovcu. Kot je po poročanju časnika Finance v pismu pojasnila Jelovčanova, naj bi zemljišče v imenu županovega sina Jureta Jankovića kupil Klemen Šešok prek svojega podjetja. Po predlogu prostorskega načrta naj bi to zemljišče postalo zazidljivo, a je bila sprememba pred sprejetjem iz načrta umaknjena.

Kot je v obvestilu o zaslišanjih zapisala predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS), bo predlagala, da se med zaslišanjem Seliškarja in Jelovčanove izključi javnost, saj se priči v navzočnosti javnosti nočeta izpovedati. O tem bo komisija odločila z večino opredeljenih glasov navzočih članov.

Komentarjev 2
  • privat 19:30 04.oktober 2011.

    drama ,ki ima hitri konec z povdarkom nedolžnosti!

  • principiumnovum 11:15 01.oktober 2011.

    Kakršn tastar, tak je pa tamlad. Jabolko ne pade daleč od drevesa. Vsi so isti...