Slovenija
1251 ogledov

Pred mašo bodo pobrali telefonske številke

Katoliška maša Profimedia
Slovenski škofje ordinariji so sprejeli dodatne preventivne ukrepe za manj okuženih z novim koronavirusom, ki bodo začela veljati v torek, zadnja navodila izpred treh tednov pa bodo nehala veljati. Novost je, da verniki ob nedeljskih in prazničnih mašah ob vstopu v cerkev v nabiralnik oddajo listek s svojo telefonsko številko brez imena in naslova.

Izjeme so maše ob delavnikih

Škatlo z listki bodo hranili 30 dni, v primeru epidemije pa jo bodo oddali pristojnim državnim ustanovam, da stopijo v stik z imetniki sporočenih telefonskih številk. Po preteku 30 dni jo bodo uničili. Če pa je bila pri maši navzoča okužena oseba, mora župnik na zahtevo pristojne državne ustanove posredovati telefonske številke navzočih pri določeni maši in o posredovanju podatkov obvestiti Slovensko škofovsko konferenco.

Pri mašah ob delavnikih pa oddaja telefonske številke ni obvezna, saj duhovnik v tem primeru običajno pozna vernike, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Nujno zračenje pred in po maši

Če se število okuženih v lokalni skupnosti poveča, mora duhovnik med mašo nositi masko. Med vsako mašo in po njej pa je treba cerkev temeljito zračiti.

Sveta maša na prostem je dovoljena ob upoštevanju medosebne razdalje 1,5 metra, ob razkuževanju rok in oddaji telefonskih številk vseh navzočih. Če medosebne razdalje ni mogoče zagotoviti, pa morajo vsi navzoči nositi maske. Pri maši je lahko do največ 500 ljudi.

Brez pogostitev in druženja

Pogostitve in posebni programi druženja po mašah do nadaljnjega niso dovoljeni. Birme so do nadaljnjega vedno na prostem in le izjemoma v cerkvi. Poletni oratoriji in počitniško druženje oz. delavnice pa lahko v dogovoru s krajevnim ordinarijem potekajo ob upoštevanju navodil in predpisov državnih ustanov. Če je udeležencev več kot 50, se razdelijo v manjše skupine. Starši oz. zakoniti zastopniki otrok morajo pred oratorijem dati pisno soglasje, s katerim prevzemajo odgovornost v primeru morebitne okužbe oz. karantene.

Do nadaljnjega so preklicana vsa dovoljenja za izvedbo duhovnih seminarjev in predavanj, ki jih izvajajo škofje, duhovniki, redovnice ali redovniki in laiki iz tujine.

Če se bo epidemiološka slika poslabšala in se bodo navodila države zaostrila, lahko vsak škof ordinarij za svojo škofijo sprejme dodatne omejitve na področju verskega oz. bogoslužnega življenja župnij.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 5
 • dd 09:43 21.julij 2020.

  No, pa bo imel župnik telefonske prav od vseh žensk v fari. Dolgčas mu sigurno ne bo.

 • Avatar praufo
  praufo 21:25 20.julij 2020.

  kako boste dobili telefonsko od ivana, ko bo šel k maši ...: https://www.youtube.com/watch?v=28TqHyvFv8c&t=3s ... kako boste dobili telefonsko od vinkota, aja mogoče jo je pa najdu ...: https://www.youtube.com/watch?v=viBH55P0qKY&t=115s ... to niso enostvne stvari, folk nima svojih telefonskih v žepu

 • jate 17:30 20.julij 2020.

  matr ma to so sli vsi v kurac,res