Slovenija
12 ogledov

Pred nami burna vremenska noč, snega do četrt metra

sneg Anže Petkovšek
V visokogorju do pol metra snega, nad 500 metri nad morjem pa četrt metra. Ciklon prinaša burno vremensko noč, napovedujejo na Arsu.

Na vprašanje, če si lahko ponekod v Sloveniji to noč res obetamo četrt metra snega, Brane Gregorčič, dežurni vremenar na Agenciji za okolje smeje odgovori, da se očitno takšne vesti res hitro širijo. "Je pa res takšen scenarij pred nami. Čez dan sicer ne kaže še nič posebnega, potem pa se nam ponoči približa ciklon, ki prinaša okrepljene padavine. V večjem delu notranjosti države bo snežilo do nižin," napoveduje Gregorčič.

Najmanj snega bo v Prekmurju in ljubljanski kotlini, kjer se bo po Gregorčičevih besedah sneg najverjetneje mešal z dežjem. "V krajih z nadmorsko višino vsaj 500 metrov pa lahko res zapade tudi do okoli četrt metra snega. Torej v večjem delu Gorenjske, Notranjske, na Kočevskem in morda tudi Koroškem bo pošiljka okrog četrt metra."

Sneg na omenjenih višinah bo južen, v višjeležečih predelih pa suh. "Na območjih nad tisoč metri nadmorske višine lahko v prihodnjih 36 urah zapade tudi do okrog pol metra snega, kar bo še povečalo nevarnost snežnih plazov," svari Gregorčič. Da bo mera polna, se za noč, ki je pred nami, napoveduje še burja, dodajajo na Arsu.

V nadaljevanju tedna vremenskih posebnosti več ne bo, vikend bo deloma jasen, v nižjih krajih bo sneg večinoma že skopnel. Prihodnji teden, ko bo imela še druga polovica slovenskih otrok zimske počitnice, bo podobno spremenljiv tip vremena. "V torek se nakazuje podoben scenarij, kot velja za to noč, nekaj malega snega bo lahko zapadlo do nižin. V gorah, torej na smučiščih pa bo še naprej zimsko," sklene Gregorčič.

Komentarjev 1
  • 108 17:06 16.februar 2016.

    in na Poljskem Pomlad..