Slovenija
137851 ogledov

Pred nami tudi po nižinah prava snežna bomba?

Sneg Profimedia
Ciklon.si podaja srednjeročno napoved; obeta se nam lahko obilno sneženje tudi po nižinah Slovenije.

Vremenoslovci Ciklon.si / srednjeročna napoved napvedujejo, da bo v tednu, ki je pred nami, vreme suho in vsaj po nižinah hladnejše od dolgoletnega povprečja, sploh tam, kjer bo vztrajala megla oziroma nizka oblačnost. 

Omenjajo dve višinski otoplitvi, in sicer prvo jutri in drugo v četrtek. Sredi tedna se bo iznad Panonske nižine navleklo precej nizke oblačnosti, tako bo v sredo nekaj sonca le na zahodu, dosti bolje pa ne bo niti v četrtek. 

V srednjeročni napovedi izpostavljajo, da je treba gledati trend vdora doline proti Sredozemlju, ki gre vedno bolj zahodno. "Torej vedno več članov vidi vdor mrzlega zraka od severovzhoda nad Sredozemlje, ki bi ob prihodu ciklogeneze z zahodni strani lahko ustvaril pravo snežno bombo oz. genovski ciklon, ki bi lahko prinesel obilno sneženje po nižinah Slovenije."  

V vsaki, tudi tokratni objavi, izpostavljajo, da so napovedi do pet dni kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje. Podrobnejša razlaga glede morebitnih obilnih snežnih padavin na tej povezavi: 

Arso: Ni izključena poledica

Vremenoslovci na Arsu medtem za jutri napovedujejo oblačno vreme, pri čemer svarijo pred poledico. "V vzhodnih krajih lahko zjutraj in dopoldne rahlo rosi, ni izključen pojav poledice!" Jutranje temperature bodo sicer od -5 do -1, ob morju malo nad 0, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

V torek in sredo, nadaljujejo na Arsu, bo na zahodu deloma sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno.

V vremenski sliki pri 5 do 10-dnevni napovedi omenjajo, da bo proti koncu obdobja k nam začel pritekal postopno nekoliko hladnejši zrak. "Nastal bo temperaturni obrat. Na Primorskem in v višje ležečih krajih bo pretežno jasno in čez dan razmeroma toplo, po nižinah v notranjosti Slovenije pa bo bolj oblačno ali megleno in hladneje," napoved sklenejo na Arsu.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso
gore Popotnik Pozor: Ta območja so zdaj še posebej nevarna!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • TistoPravo 15:43 14.december 2021.

    Snežna bomba :)....čist zares pa...zime je konec ko se začnejo dnevi daljšat...kaj pa mislite napovedovalci, narava ni zato tukaj da daje slabo..,slabe so samo napovedi

  • Fulmmer 15:21 14.december 2021.

    Baje se bo zvečer stemnilo, tema bo segala do tal....

  • Avatar Leon
    Leon 07:19 13.december 2021.

    Vremenska napoved za daljše obdobje je kot prerokovanje in horoskop .