Slovenija
15399 ogledov

Pred nekaj meseci plačala 6 milijonov, zdaj več kot četrtino lokacij ukinja

Emilija Stojmenova
1/3
Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Z začetkom aprila je 60 od skupno 222 digi info točk, s katerim želi ministrstvo za digitalno preobrazbo povečati digitalno vključenost in pismenost prebivalstva, zaprlo svoja vrata za obiskovalce, poroča portal N1. Analize obiskanosti posameznih točk so namreč pokazale, da nekatere lokacije niso dosegale pričakovanih obiskov.

Skype in starejši | Avtor: Profimedia Profimedia
Informacijo o zaprtju 60 od skupno 222 delujočih digi info točk, na katerih usposobljeni svetovalci obiskovalcem svetujejo in praktično pomagajo pri uporabi digitalnih tehnologij, so za portal potrdili v Obrno-podjetniški zbornici (OZS), ki je partner v projektu.

Po njihovih pojasnilih so z ministrstvom za digitalno preobrazbo "na podlagi obsežne analize obiskanosti posameznih točk ugotovili, da nekatere lokacije niso dosegale pričakovanih obiskov". Posledično je ministrstvo predlagalo optimizacijo mreže in s 1. aprilom ukinilo 60 lokacij.

Kot so še za portal navedli v OZS, bo ministrstvo v prihodnje nadaljevalo z mesečnim spremljanjem obiska aktivnih lokacij, v primeru, če posamezne točke ne bodo dosegale zastavljenih ciljev, pa bo ustrezno ukrepalo.

Med kraji, ki so ostali brez digi info točk, so po navedbah N1 med drugim Šmarješke Toplice, Bovec, Apače, Jezersko, Luče, Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Horjul, Bohinj, Bled, Brezovica, Divača in Nazarje.

O skromnem obisku digi info točk je portal N1 poročal že pred mesecem dni. Po podatkih, ki so jih pridobili, je v štirih mesecih 222 točk skupaj obiskalo 15.000 ljudi, kar pomeni, da so na vsaki točki v povprečju zabeležili 17 obiskov na mesec.

Pogodbo o storitvah svetovanja pri uporabi digitalnih javnih storitev sta pristojno ministrstvo in OZS podpisala septembra lani. S tem se je OZS zavezala, da bo v roku dveh mesecev odprla skupno 22 digi info točk, in sicer v vsaki občini v Sloveniji po eno in več v mestnih občinah Celje, Kranj, Koper, Maribor, Ljubljana. Prvih 62 točk je obiskovalcem vrata odprlo sredi lanskega oktobra, mesec kasneje pa še preostalih 160.

Emilija Stojmenova Duh | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Kot so ob odprtju prvih točk izpostavili na ministrstvu, se je s tem začelo novo poglavje v prizadevanjih za povečevanje digitalne vključenosti in pomoči digitalno manj pismenim ljudem oziroma nadaljevanje izobraževanja in usposabljanja ter širjenja vedenja o neštetih koristih uporabe digitalnih tehnologij.

Na informacijskih točkah obiskovalcem posebej za to usposobljeni svetovalci na razumljiv način svetujejo in praktično pomagajo pri uporabi elektronske osebne izkaznice in mobilne aplikacije, prijavi v elektronske storitve in pri elektronskem podpisovanju ter dostopu do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si. Pomagajo pa tudi pri dostopu do in uporabi portalov, kot so eUprava, Spot, zVem in eDavki, ter dostopu do elektronskih storitev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Večina točk deluje v prostorih območnih obrtno-podjetniških zbornic oz. na frekventnem območju z veliko pretočnostjo ljudi in zagotovljenimi parkirišči, hitrim internetom, opremljene so tudi z e-gradivi in drugimi informativnimi materiali, večina jih je opremljenih tudi z dostopom za gibalno ovirane. Točke so odprte pet dni v tednu ob različnem času, praviloma tri dni dopoldan in dva dni popoldan.

Komentarjev 21
 • Avatar Herkules
  Herkules 16:20 22.april 2024.

  Oportunistična, dvolična makedonska šiptara krade, kjer lahko. Zato je balkanđeroska migrantka menjala SD za GS stranko, svetovni nazor in prepričanja takoj, ko ji je to ustrezalo! Butalski idioti, predvsem ženskega spola, pa take lopove podpirajo!

 • stinger 22:14 20.april 2024.

  na žalost nas bodi tile vrhunski znanstveniki spravili na kant. Potem pa pride grški scenarij, ko bomo nastradali vsi, tisti ki jih podpirate in tisti, ki smo jih spregledali že zdavnaj. Če hočeš nekaj dobro delat, moraš to znat!

 • sam1 16:20 20.april 2024.

  Pa saj ni nič zapravila-svojega.....