Slovenija
18 ogledov

Pred odhodom dobil ovadbo

"Občina se ni odločila za dokapitalizacijo, ker v proračunu za to ni bilo rezerv Žurnal24 main
Dom upokojencev. Ovadba proti Gantarju in prijava protikorupcijski komisiji.

“Za vložitev ovadbe slišim prvič,” pove Tomaž Gantar, do petka še piranski župan. Na koprskem tožilstvu so namreč prejeli ovadbo občana glede doma upokojencev v Luciji; prav tako na komisiji za preprečevanje korupcije: “Začeli smo postopke. Za zdaj ni bila sprejeta nobena odločitev.”

Ni želel težav
Pojasnilo. “Zagotavljam, da občina ni oškodovana. Dokapitalizaciji nismo nasprotovali, ker s tem nismo želeli povzročati težav poslovanju doma,” poudarja Gantar. Občina je za gradnjo doma dala zemljišče in komunalni prispevek (oboje je bilo vredno več kot 1,7 milijona evrov), Plan Invest pa 787 tisoč evrov; dobil jih je s posojilom, za katero je zastavil kar občinsko zemljišče.

V domu le trije domačini?
Ovadba Gantarju med drugim očita, da je s finančno-zemljiškimi poneverbami skupaj s podjetnikom Dariem Reščičem iz Portoroža omogočil privatizacijo doma. “V domu, ki je bil zgrajen z družbenimi sredstvi in na zemljišču občanov, je dobila posteljo le trojica domačinov. Vse preostalo so prodali ali dali v najem tujcem,” je še zapisal avtor ovadbe, ki je nastala 19. oktobra; torej med prvim in drugim krogom županskih volitev.

Kot smo pisali sredi septembra, se je Gantar odločil, da občina ne bo sodelovala pri dokapitalizaciji doma, in tako je podjetje Plan Invest (njegov direktor je Reščič) postalo 63-odstotni lastnik. Delež občine pa se je zmanjšal za 12 odstotnih točk. Odločitev o nesodelovanju pri dokapitalizaciji je sprejel župan Gantar sam in ne občinski svet; ta je odločal le o tem, da domu, ki ga vodi Reščičeva soproga, ni treba plačati nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v višini 12.300 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.