Slovenija
2571 ogledov

Pred parlamentom: Policisti s curkom solzivca novinarja naravnost v obraz

Protivladni protesti Anže Petkovšek
Že 52 let fotografiram proteste, pa še nikoli nisem doživel česa podobnega, je zapisal fotograf.

"Na sinočnjih demonstracijah proti PCT sem fotografiral dogajanje tako na Trgu republike kot pred parlamentom, kjer prišlo pozno zvečer do konflikta med demonstranti in policijo. Ob prvih ukrepih policije je policist z očali in veliko posodo s solzilnim plinom spustil velik curek vame in to direktno v obraz. Uspel sem posneti dva posnetka. Na drugem se vidi tudi policist. Tega obtožujem namernega poškodovanja novinarja-fotoreporterja," je na Facebooku zapisal legendarni slovenski fotograf Tone Stojko.

"Ne vem, ali se policisti učijo, da morajo usmeriti curek iz velikih posod v obraz ali kako drugače in kakšni razlogi morajo biti podani za to. Morda samo ukaz nadrejenega ali koga v helikopterju, ki je krožil nad prizoriščem. Demonstracije fotografiram že dvainpetdeset let in še nikoli nisem doživel česa podobnega," je še zapisal Stojko.

Na podoben način je nasilje izbruhnilo tudi na protestih novembra lani. Policija je takrat z vodnim topom razgnala skupine huliganov, ki so v policiste metale petarde in granitne kocke. Huje je bil poškodovan fotoreporter Borut Živulovič.

Takrat je 26-letni Mariborčan Gregor Mite brcal policiste, v enega vrgel steklenico, v drugega gorečo baklo, fotoreporterju razbil čeljust in novinarja potisnil po stopnicah. Obsojen je bil na dve leti in osem mesecev zapora.

Komentarjev 8
  • Dusan12 17:14 17.september 2021.

    Še marsikaj boš doživel, a nisi imel maske, ti, ti lump

  • Stane Adamič 17:14 16.september 2021.

    Bravo policisti. Pljuval je v njih zato jih je dobil.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:11 16.september 2021.

    Odgovor Olaja bo ,da je do tega slučaja prišlo ker policist doslej ni imel možnosti vaditi uporabe solzilca. Zato je Hojs že zdavnaj zahteval da se na ulicah uporabi solzivec..