Slovenija
48 ogledov

Pred predsedniško palačo prva častna straža

Menjava častne straže
1/3
Jože Suhadolnik, Mors
Na pobudo obrambnega ministra bo na predvečer in na dan državnega praznika pred predsedniško palačo postavljena častna straža. Ob 18. uri sta se pred vhod v palačo postavila prva vojaka.

Pred predsedniško palačo stoji prva postavitev častne straže Slovenske vojske, ki bo odslej postavljena ob vseh državnih praznikih. Prva dva vojaka sta pred vrata predsedniške palače stopila ob 18. uri. Tam bodo vojaki vztrajali vse do 21. ure, menjava pa se bo izvajala na 15. minut.

Tudi jutri, na dan državnosti, bo častna straža postavljena od 9. ure zjutraj do 21. ure.

Dan državnosti sicer v Sloveniji obeležujemo 25. junija, na dan, ko je pred 22 leti slovenska skupščina sprejela temeljno ustavno listino, ustavni zakon in deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije, s čimer smo Slovenci prvič v zgodovini dosegli lastno državnost.

Pahor sprejel ponudbo

Idejo o postavitvi častne straže pred predsedniško palačo je lani obudil nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. Predlog je predstavil nekdanjemu predsedniku republike Danilu Türku, a se ta za postavitev častne straže ni odločil.

Po prihodu Boruta Pahorja v predsedniško palačo je Hojs predlog ponovno posredoval. Pahor je podprl rešitev, da bi tam stali ob državnih praznikih, saj meni, da je tudi na ta način treba okrepiti zavest, da imamo lastno, suvereno državo.

Komentarjev 9
  • mia 10:17 25.junij 2013.

    ali se politiki zavedajo, da je v sloveniji veliko lačnih.

  • mia 10:16 25.junij 2013.

    koliko lačnih otrok bi nasitili?

  • mia 10:15 25.junij 2013.

    še sama proslava je pre-draga.