Slovenija
64 ogledov

Pred prireditvijo grafiti

stožice
1/5
Bralka
Dan upora proti okupatorju so obeležili že dan pred praznikom s podelitvijo priznanj in prireditvijo v Stožicah. Na objektih v Stožicah napisi proti fašizmu, komunizmu in Kučanu.

Na slovesnosti v Muzeju novejše zgodovine Slovenije je spregovoril njen predsednik Tit Turnšek in dejal, da NOB ni bila komunistična revolucija. Podelili so tudi priznanja in častne listine organizacije, najvišje borčevsko priznanje.

Častne listine so tokrat prejeli Milan Gorjanc za dosledno zastopanje, branjenje in širjenje vrednot NOB, Risto Stojanovič za izčrpno znanstveno-raziskovalno delo in Marjan Žnidarič za dolgoletno predano delo na področju zgodovinopisja in promocije vrednot NOB.

Turnšek je v svojem govoru poudaril, da Osvobodilna fronta (OF) ni bila strankarska organizacija, ampak so se v njej združili kmetje, študenti, delavci, pisatelji, zdravniki in tudi duhovniki. Povedal je, da je bila OF prva slovenska oblast, hkrati pa je povedla Slovence v boj proti okupatorju.

V svojem govoru je poudaril še, da so Slovenci veliko večino svojega ozemlja osvobodili sami in da so za svobodo plačali ogromen krvni davek, ter zatrdil, da NOB ni bila komunistična revolucija.

ZZB za vrednote NOB je ob dnevu upora proti okupatorju v dvorani Stožice v Ljubljani pripravila tudi plesno-glasbeno prireditev z naslovom Upor! Zavezniki v boju!, 

Pred prireditvijo grafiti

Danes so se na objektih športnega parka pojavili grafiti proti Kučanu, fašizmu in komunizmu. Neznanec je med drugim napisal "Zoki car", zato lahko iz tega grafita in napisa "Kučan baraba" sklepamo, da se ne strinja z besedami nekdanjega predsednika in zagovornika Jankovića Milana Kučana, ki je pred kongresom PS izjavil, da "obstajajo trenutki, ko je treba interes države postaviti pred strankarske in osebne interese" in tako kritiziral županovo napoved, da kandidira za predsednika stranke.

Poklicali smo v Stožice, kjer so nam pojasnili, da so zaposleni Javnega zavoda Šport Ljubljana že na delu in odstranjujejo napise, nekatere pa so že odstranili. Ker so bili na stenah pred parkirišči, smo poklicali tudi Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, a nam tiskovne predstavnice ni uspelo priklicati.

Komentarjev 7
  • dragec 07:33 27.april 2014.

    Mirkec, Dunajski hlapec,ali je to tvoja pisava????

  • anubis 21:21 26.april 2014.

    G. Milan Kučan je bil proti osamosvojitvi Slovenije od vsega začetka šele ko smo mu z voljo naroda dokazali na plebiscitu, da želim na svoje, je spremenil mnenje. Mal osnovnošolske zgodovine ti nebi škodlo pogledat, v učbenik za zgodovino vse piše.

  • Senior 19:42 26.april 2014.

    Vsi, ki ste proti G.Kučanu, bi radi bili še v Jugoslaviji,saj je on bil prvi,ki je dal povod za samostojno Slovenijo. Verjetno ga je polomil, ker danes nimamo prave države, ampak eno navadno skrupaocalo, ker naši politiki ne znajo voditi ...prikaži več države, ampak skrbijo smamo za svoje RITI! Začelo pa se je s prvo Demusovo vlado, ki je začela uničevati delavski razred!