Slovenija
3810 ogledov

Pred prvo sejo DZ: Poslanci, njihove plače in ugodnosti

državni zbor Marjan Šarec Epa
Prva seja novoizvoljenih poslank in poslancev bo ta petek, je sporočil predsednik republike.

Borut Pahor je danes po prejetju zapisnika Državne volilne komisije (DVK) o uradnih izidih aprilskih državnozborskih volitev podpisal ukaz o sklicu prve seje Državnega zbora Republike Slovenije, ki bo v petek, 13. maja, ob 11. uri. Ob tem je predsednik ocenil, da je bil "volilni proces pošten in transparenten". V novem sklicu DZ bo sedelo 36 poslank in 54 poslancev, le približno tretjina poslancev bo istih kot v iztekajočem se mandatu.

Pred petkovo ustanovno sejo novega sklica DZ, na kateri bodo novoizvoljeni poslanci potrdili svoje mandate in volili novega predsednika DZ, se bodo predvidoma jutri sestali začasni vodje poslanskih skupin. Ti bodo dorekli dnevni red ustanovne seje ter se dogovorili, kakšen bo sedežni red v parlamentarni dvorani.

Ker po poslovniku prvo sejo do izvolitve novega predsednika DZ vodi najstarejši poslanec, tokrat je to Miroslav Gregorič iz Gibanja Svoboda, se v skladu z dosedanjo prakso tudi ta udeleži sestanka začasnih vodij poslanskih skupin.

Plače in ugodnosti

Poslanske plače so oblikovane na podlagi enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Poslanci so umeščeni med 55. in 62. plačni razred. Upravičeni so še do pavšala za stroške z delom v volilni enoti, pavšala za delovanje poslanske pisarne, kilometrine oziroma poslanskega stanovanja po neprofitni najemnini in sredstev za namene izobraževanja.

Za stroške, ki jih imajo z delom v volilni enoti, poslanci prejemajo pavšal v višini med 500 in 800 evri mesečno, odvisen pa je od tega, kako oddaljeno je poslančevo stalno prebivališče od sedeža DZ. V letu 2021 so za pavšale poslancem izplačali 642.344 evrov, kar je bilo za nekaj tisočakov manj kot leta pred tem.

Za delovanje poslanske pisarne jim pripada dodatnih 180 evrov mesečno, vendar tega denarja ne dobijo izplačanega na svoj transakcijski račun, temveč ga DZ izplačuje najemodajalcu v skladu s sklenjeno najemno pogodbo oz. osebi, ki za poslansko pisarno opravlja strokovno-administrativna dela na podlagi pogodbe o delu.

Poslanska stanovanja

Poslancem je na voljo tudi 49 službenih stanovanj, s katerimi razpolaga DZ in jih poslancem oddaja po neprofitni najemnini. Njena višini se določa na podlagi uredbe, ki v izračunu upošteva velikost stanovanja, v preteklosti pa je znašala med 90 in 300 evri mesečno.

Stanovanja dodeljuje mandatno-volilna komisija DZ, ki pri tem upošteva število prosilcev za stanovanja. Prednost imajo prosilci, ki so po kriteriju časovne oddaljenosti bolj oddaljeni. V preteklosti je veljalo pravilo, da so do stanovanja upravičeni poslanci, ki so od DZ oddaljeni več kot 60 kilometrov. Zdaj lahko do stanovanja pridejo tudi poslanci, ki so oddaljeni manj, v kolikor ostajajo prazna.

Če je poslanec na delo razporejen več kot 70 kilometrov izven kraja bivališča njegove ožje družine in živi od nje ločeno, mu pripada tudi mesečno nadomestilo stroškov stanovanja. Višina tega znaša 140,54 evra.

Poslancem, ki se na delo vozijo, DZ priznava kilometrino v višini osem odstotkov cene 95-oktanskega bencina, tovrstno mesečno povračilo pa ne more znašati več kot znaša minimalna plača.

Slovenija volitve DVK potrdila Slovenija V računalniškem programu za razdeljevanje mandatov je bila napaka Volišče Slovenija Znano, kdo je najbolj prepričal volivce v tujini

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • molka 20:13 08.maj 2022.

    idioti gnili za nič delat svinjarija

  • kapibara1 18:36 08.maj 2022.

    Noben poslanec ne dobi mesečno na TTR ( vsakojake funkcije..) manj kot 8000€ NIHČE !