Slovenija
98 ogledov

Pred štirimi leti na Blanci umrlo 13 ljudi

Žalna slovesnost za preminule v nesreči, ki se je zgodila pred dvema letoma. Žurnal24 main
Minevajo štiri leta od tragične nesreče pri Hidroelektrarni Blanca, ko je umrlo 13 ljudi. Gre za eno najhujših nesreč na vodi v zgodovini Slovenije.

Usodnega 3. julija 2008 je takratni župan Občine Sevnica Kristjan Janc organiziral spust po reki Savi od Boštanja do Brestanice. Namen spusta si je bilo ogledati reko Savo, preden bi jo ujeli v pregrado Hidroelektrarne Blanca.

Na spust, ki so ga spremljali tudi gasilci, se je podalo pet čolnov. Eden se je prevrnil že na začetku poti, vendar se je vsem potnikom uspelo rešiti. Trije so nadaljevali pot, pri čemer sta se dva odločila, da se bosta zapeljala čez nevarna prelivna polja. Tik pred hidroelektrarno sta se prevrnila, od 14 potnikov se je uspelo rešiti le soprogi župana Ani Janc, 13 ljudi pa je izgubilo življenje.

Reševalna akcija, ki je stekla takoj po nesreči, je trajala šest dni, dokler niso našli vseh pogrešanih.

Komentarjev 1
  • bla_blabla 02:50 04.julij 2012.

    Kaj je treba pri vas znat da se dobi sluzbo...stet do 1??? Oseeb ki pri vas pisejo si zasluzijo kaksno delovno taborisce, da bi razmigali vsaj telo, ker mozganov itak nimajo. Najhujsa nesreca pri nas, pa mate narobe napisano ...prikaži več kak se je zgodilo...vas pa res nic ni sram!!!