Slovenija
22 ogledov

Pred zakonom smo neenaki

Parkiranje Žurnal24 main
Parkiranje. Kazen za vozilo, parkirano na prehodu za pešce, je 120 evrov.

Koper. “Kot marsikje pri nas tudi v Kopru očitno pravila niso za vse enaka. Večina nas mora paziti, da svojega avtomobila ne bi parkirali na neprimernem kraju, tisti, ki bi nam morali biti za vzor in ki preprečujejo takšno nepravilno parkiranje, pa si lahko privoščijo tudi to, da gladko parkirajo na prehodu za pešce,” meni bralec, ki nam je poslal fotografijo redarskega vozila, ki ni bilo na intervenciji.
Na koprski policijski upravi so nam povedali, da bi po zakonu o pravilih cestnega prometa za takšno parkiranje, ki je zmotilo bralca, voznika doletela globa v višini 120 evrov; kazenske točke za ta prekršek niso predvidene. “Temu znesku pa bi se lahko prištel še znesek za morebitno odstranitev nepravilno parkiranega vozila,” so dodali policisti.

Najvišja kazen: 200 evrov

Od 1. julija sicer v Kopru veljajo nove višine redarskih glob. Koliko bi vas kaznovali, je odvisno od prekrška, ki bi ga storili. Najvišja je kazen za “prometne signalizacije – 200 evrov. Lahko vas kaznujemo tudi za parkiranje na prehodu za pešce, in sicer z globo 120 evrov,” nam je razložil eden od koprskih občinskih redarjev, ko smo ga pobarali, kakšne globe kaj pišejo.

V Izoli pospravili za nazaj

Podatki, ki smo jih zbrali v Novi Gorici, Piranu, Kopru in Izoli, sicer kažejo, da se je v občinsko blagajno v prvih šestih mesecih letos od redarskih glob največ nateklo v Izoli – več kot 123 tisoč evrov. To je dvakrat več kot v celotnem lanskem letu. V Izoli so pojasnili, da so v prvem polletju letos izdali tudi neizdane redarske plačilne naloge iz lanskega leta. V Novi Gorici so redarji manj strogi ali pa vozniki bolj disciplinirani kot lani, saj ob polletju niso pobrali niti polovice lanskega zneska. V piranski občini so ob polletju od glob dobili šest tisočakov več kot v istem obdobju lani. V Kopru pa so ob povečanju izplena ugotovili, da je število prekrškov 
voznikov vse večje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.