Slovenija
26 ogledov

Predaja registra sredi junija

Žarnić je napovedal nove meritve zraka. (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Odlagališča. Državljani podarjajo register.

“Še vedno čakamo na odgovor ministrstva za okolje in prostor (MOP) in inšpektorata, kdaj bodo imeli čas, da jim predamo register divjih odlagališč.” Tako nam je včeraj po mesecu in pol od akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! sporočila tiskovna predstavnica organizatorjev Polonca Štritof. Le nekaj ur po tem, ko smo MOP povprašali, zakaj organizatorjem ne odgovarjajo, so nam sporočili, da so pravkar predlagali termin. Predaja registra bo predvidoma v sredini junija, je potrdila tudi Štritofova.

Samodejna prijava
V registru so vsa popisana divja odlagališča z informacijami o legi, dostopnosti, velikosti in vrsti odpadkov. Podatki v registru so po besedah Štritofove ključni za pripravo in oceno sanacije odlagališč. “Več kot 40 odstotkov Slovenije leži na krhkih kraških tleh, kjer snovi hitro pronicajo v podtalnico,” je opozorila in dodala, da bi moralo MOP vzdrževati enotno sliko tega področja in jo nadzorovati. “Z registrom, ki jim ga državljani podarjamo, bi bilo to veliko lažje, saj bi z nadaljnjim razvojem postajal vedno natančnejši,” je dejala. Po njenih navedbah bi omogočal tudi samodejno prijavo odlagališč 
inšpektoratu.

“Register lokacij nezakonito odloženih odpadkov je ena izmed strokovnih podlag za načrtovanje nadaljnjih korakov ministrstva,” ocenjujejo na MOP. Kdaj pričakujejo prve ukrepe, niso povedali.

Ne vedo, koliko so jih kaznovali

Policisti. V akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! so popisali številke šasij zapuščenih avtomobilov in poskušali ugotoviti njihovo lastništvo. Vendar pa zdaj pravijo, da podatkov, koliko lastnikov avtomobilov so dejansko našli in kaznovali, niso posebej zbirali. Prav tako nam niso vedeli povedati, koliko od teh vozil je bilo ukradenih. Večina lastnikov vozilo pusti v naravi, da bi se izognili stroškom deponiranja, pojasnjujejo.

Kazen. Zapustitev vozila v naravi se kaznuje z več kot 200 evri (fizično osebo) in več kot 600 evri (pravno osebo).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.