Slovenija
17 ogledov

Predanost Malkovca

Novi kralj Andrej Tratar z ženo in enologinja Katarina Merlin, na katere nasvet Žurnal24 main
Konec meseca bo na Dolenjskem potekal že tradicionalni teden cvička. Gre za največje vinsko ocenjevanje in tudi željo po največji vinski prireditvi.
˝Predanost vinogradnikov, da vinograde obdelujejo na takšnih strminah, je tisto, na kar najprej pomislim ob vsakem srečanju z vinsko gorico Malkovec,˝ pravi enologinja Katarina Merlin, vodja ocenjevanja vin za 37. teden cvička. Na Malkovcu namreč svoj cviček prideluje letošnji kralj Andrej Tratar iz Kaplje vasi, ki so ga izbrali med 538 vzorci dolenjskega posebneža in ga ocenili z oceno 16,07. Po dvodnevnem ocenjevanju so ga izbrali po pravilih rangiranja, sicer pa si je najvišjo oceno za cviček (16,13) prislužil Robert Jarkovič iz Podbočja. Šampion ocenjevanja je z oceno 19,5 postal sivi pinot – ledeno vino, letnik 1999 Petra Selaka iz Šmarjete.

Napak ne manjka

Glede na lanskoletne vremenske razmere, ko je bilo veliko padavin ob cvetenju in tik pred trgatvijo, so bili po besedah Merlinove velikokrat v skrbeh, kakšen bo letnik, a je bilo očitno vreme kar napisano za cviček. ˝Še vedno pa se pojavljajo tudi napake, izločili smo 16 odstotkov vseh vin. Med napakami je na prvem mestu bekser, na drugem pri rdečih vinih oksidacija, pri belih pa prežveplanost,˝ pove Merlinova.

˝Ker imamo največje vinsko ocenjevanje v Sloveniji, imamo tudi vse atribute, da naredimo največjo slovensko vinsko prireditev. Letošnji zadnji teden v maju pričakujemo še enkrat več obiska kot lani, ko smo našteli 20 tisoč obiskovalcev,˝
pravi Ivo Kuljaj, direktor Zavoda za turizem.  Vinoteko, v kateri bodo obiskovalci lahko poskušali najbolje ocenjena vina, bodo iz Glavnega trga 24, najverjetneje preseli v Gostišče na trgu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.