Slovenija
65 ogledov

Predanova odločno nad očitke Lomovška

Lomovšek bo vložil dve tožbi: delovnopravno proti časopisni hiši Delo in zasebno Žurnal24 main
Piarovka HZS Špela Predan je za naš portal zavrnila vse očitke od novinarja Slovenskih novic Mitje Lomovška. Zelo se veselim, kako bo dokazal svoje obtožbe, med drugim pravi Predanova.

Novinar in urednik športa pri Slovenskih novicah Mitja Lomovšek je danes dobil izredno odpoved delovnega razmerja. V obrazložitvi je po njegovih besedah zapisano, da se mu delovno razmerje preneha, ker je "s tiskovno predstavnico hokejske zveze Špelo Predan prek sms-sporočil z njegovega službenega telefona komuniciral na neprimeren način in jo žalil, pri čemer imajo njegova dejanja vse znake kaznivega dejanja razžalitve". Zdaj napoveduje, da bo vložil dve tožbi: delovnopravno in zasebno proti Predanovi zaradi razžalitve.

"Lomovšek ni moj prijatelj"
Špela Predan
je za zurnal24.si zavrnila Lomovškove navedbe, da je ona začela pošiljati žaljiva sms-sporočila. "Nisem začela tega in to lahko tudi dokažem. Razen če kot žaljive štejemo pozive k temu, naj se neha vtikati v stroko." Zavrnila je tudi očitek, da ni govorila resnice, ko je na Facebooku napisala, da med 18. in 26. decembrom ni odgovarjala na njegova sporočila. Na vprašanje, ali ni v tem obdobju poslala 15 sporočil, je odgovorila, da o natančnem številu ne more govoriti, da pa so vsi dokazi, vključno s telefonom, na Delu. Trdi tudi, da je bilo njeno komuniciranje izključno poklicne narave: "Zasebno komuniciram le s prijatelji, med katerimi pa ni Lomovška."

"Novinarji naj opravljajo le svoje delo"
Lomovšek Predanovi tudi očita, da ni bila nikoli imenovana za tiskovno predstavnico HZS. "Na 63. seji predsedstva HZS sem bila imenovana za uradno tiskovno predstavnico HZS," odgovarja naša sogovornica in dodaja, da so za lase privlečeni tudi njegovi očitki, da naj bi s še dvema hokejistoma pijančevala na frankfurtskem letališču: "Zelo se veselim, kako bo to uspel dokazati. Sicer pa sem tam bila povsem zasebno in bi lahko ležala pijana na tleh, če bi hotela." In kaj naša sogovornica pravi na obtožbe, da je med izbiranjem novega selektorja HZS lobirala za Kevina Gaudetaω "Ker sem piarovka, sem želela, da imajo vsi kandidati enake možnosti v izboru. Hotela sem samo predstaviti kvalitete Gaudeta, ki po mojem ne zaostajajo za kvalitetami Bradleyja. To ni lobiranje, to je moje delo," je povedala in dodala, da je na novinarja Lomovška prek sms-sporočil apelirala, naj se ne vtika v izbiro selektorja, ker "to ni delo novinarja".

 

Po besedah Predanove je Lomovšek želel vplivati na izbiro selektorja HZS.  © BOBO

 
Razložila je tudi, zakaj pri izboru novega selektorja ni bil povprašan strokovni svet. "Ker ni imel predsednika," je bila kratka. O novem selektorju Harringtonu, ki je tujec, je dejala, da še nima vseh dovoljenj za delo pri nas, saj so v postopku pridobivanja.

Povprašali smo jo tudi, ali ji je znano, da se je vsaj eden od članov predsedstva HZS ogradil od njenih izjav na internetu, češ da jih ni mogoče šteti kot stališče HZS. "To je storil en član, ki pa je Lomovškov glavni informator, vednar njegovega imena ne bom izdala. Jaz sem brala elektronsko sporočilo, v katerem se je ogradil od mojih izjav, in če vam ga pošljem, vam bo slabo." Odgovorila je tudi na govorice, da je Društvo za odnose z javnostmi obsodilo njeno ravnanje, ker naj bi razkrila tajna osebna sporočila. Predanova pravi, da je pritožbo na društvo poslal Lomovšek. Društvo jo je prosilo za komentar, ki mu ga je naša sogovornica tudi posredovala, obsodbe pa naj ne bi bilo.

Predanova je še dejala, da bo kljub odstavitvi skupina "proti" Lomovšku na Facebooku ostala, tudi če ne bo aktivna. "Ostala bo v opomin."

Afera na Facebooku
Sporna Lomovškova sporočila je Predanova konec minulega leta objavila na Facebooku in odprla skupino, kjer je prosila prijatelje za podporo. Zapisala je naslednje: "Moje ime je Špela Predan in sem kot tiskovna predstavnica Hokejske zveze Slovenije že en mesec žrtev nadlegovanj, groženj, psovanja, izsiljevanja in fanatičnega sovraštva novinarja Slovenskih novic Mitje Lomovška. Lomovšek mi grozi preko sms-sporočil, saj mu telefona ne dvigujem več, pred vami pa je izbor njegovih sporočil, ki mi jih je poslal med 21. novembrom in 23. decembrom."

Lomovšek napoveduje dve tožbi
Lomovšek pošiljanja sms-sporočil ne zanika, poudarja pa, da sta sporočila pisala oba in da je vse skupaj začela Predanova. "Izrecno trdim, da sem odgovarjal na njene žaljivke in da je z žalitvami začela Predanova, kar bom na sodišču dokazal. Tožil jo bom, vključno z vsemi, ki so ji omogočali, da je manipulirala v delu javnosti," je povedal za zurnal24.si. "To so Špela Predan in HZS, čeprav so se nekateri deli HZS že ogradili od njenih izjav, RTV Slovenija, ker je dopustila objavo spletnih povezav na forumu in omogočila širjenje njenih laži, ter vedeževalec Danny Šmid, na čigar blogu je objavljala svoja sporočila." Sprašuje se tudi, zakaj si Predanova, če jo je žalil, ne upa na policijo.

Časopisni hiši Delo, d. d., očita, da je na internetu objavljena sporočila Predanove vzela brez konteksta kot verodostojna, ne da bi ga karkoli vprašala, in poudarja, da je bila komunikacija s Predanovo izključno zasebna, saj je sporočila pošiljal s telefona, ki ga ima tako za zasebne kot tudi za službene namene. Predanovi ne priznava legitimnosti opravljanja funkcije: "Predanova je samooklicana tiskovna predstavnica, saj nikoli ni bila legalno izvoljena na mesto tiskovne predstavnice HZS." Predanova je po Lomovškovih besedah s pošiljanjem sporočil in svojim pisanjem na internetu napadala njegovo novinarsko delo, medijsko hišo in družino, vendar konkretne vsebine SMS-sporočil ne želi navajati. "Upam, da bo Mobitel po sodni odredbi moral sodišču predati vsebino celotne korespondence."

Pijančevanje in kadrovanje
In kaj je še bila vsebina spora med Predanovo in Lomovškomω Predanova Lomovšku očita, da je blatil njeno ime s pisanjem o pijančevanju in ji vsiljeval kadrovanje pri izbiri novega selektorja slovenske hokejske reprezentance. "Kevin Gaudet zanj ni bil v redu pod nobenimi pogoji, saj ga je zagovarjala 'ljubljanska mafija', predlagal je trenerja Jesenic Douga Bradleyja in še nekoga drugega," je zapisala. Lomovšek na očitke odgovarja, da je le pisal o njenem neprimernem vedenju na letališču v Frankfurtu, v kar sta bila po njegovih besedah vpletena še dva hokejista, incident pa so mu potrdili tudi v HZS. V zvezi z očitki groženj njeni mami pa je dejal: "To niso bile nobene grožnje, ampak obvestilo, da bi lahko preveril navedbe v anonimki, ki kroži po medijih, v kateri je zapisano, da so njeni mami, profesorici Saši Markovič, zaposleni na kliničnem centru v Ljubljani, že zjutraj očitali, da ji smrdi iz ust. To niso moje besede, ampak navedbe v anonimki." Nasprotno kot Predanova trdi, da ji ni on vsiljeval izbire selektorja: "Po odstranitvi Damjana Mihevca z mesta predsednika hokejske zveze je hokejski klan vključil Špelo Predan, ki je ves čas lobirala za Gaudeta in bi za nagrado smela oditi v Hanover na kvalifikacije slovenske hokejske reprezentance za olimpijske igre 2010. Vodja potovanja v Frankfurt Bogdan Jakopič, ki si je upal zapisati podrobnosti dogajanja v Frankfurtu, pa je bil odstranjen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.