Slovenija
105 ogledov

Predavajo, a menda zastonj

Nataša Trček Nik Rovan
Inšpektorat za delo. Nova šefinja bi šla nad inšpektorje s pravilnikom.

Pravilnik. Nova glavna inšpektorica za delo Nataša Trček je napovedala, da bo spisala pravilnik, s katerim bo poskušala urediti predavanja svojih uslužbencev – čeprav so bili na to temo sprejeti že številni sklepi vlade, svoja navodila pa so podali tudi na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), potem ko je vlada razrešila predhodnika Trčkove Boruta Brezovarja. In to, spomnimo, prav zaradi predavanj, ki jih je honorarno opravljal za zasebna podjetja, pogosto tudi med službenim časom.

Honorar naj bo!

"Vlada je sprejela le sklep, da javni uslužbenci s soglasjem predstojnika lahko predavajo. Vprašanje pa je pri inšpektorju, ker vsakokrat lahko naletiš na navzkrižje interesov. Jaz bi tako široko postavljeno dikcijo vsekakor inšpektorjem omejila, ker se inšpektor mora zavedati, da ne more predavati, kjer bi dejansko lahko šlo za navz-
križje interesov," meni Trčkova.

A kljub temu predavanj, tudi za denar, šefinja inšpektorata ne bi prepovedala: "Ne nasprotujem tako zelo temu, da nekdo dobi honorar. Ker če neko podjetje zahteva kotizacijo 200 evrov za neko predavanje od vsakega udeleženca, potem se mi zdi, da ni čisto higienično, da predavatelja dobi zastonj." Poleg tega se predavanjem za zasebna podjetja ni možno povsem ogniti, razlaga, saj imajo denimo koordinatorji na gradbišču z zakonom predpisano, da se morajo izobraževati.

Deset s soglasjem

Od novembra, ko je Trčkova zasedla vodilno mesto na inšpektoratu, je predavalo le deset uslužbencev inšpektorata. Kot zatrjuje, so vsi predavali brezplačno in dobili soglasje ministra za delo. Šlo je za različna srečanja, ki so jih organizirali MDDSZ, zavod za varstvo pri delu, komisija za preprečevanje korupcije, urad za enake možnosti in društva varnostnih inženirjev. Večinoma so predavali o novem zakonu o varnosti in zdravju pri delu.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:21 18.januar 2012.

    Če bi inšpektorat sam novačil - prodajal predavanja inšpektorjev, bi lahko taisti predavali tudi med delovnim časom, ali pa med vikendi. Ne more se pa iti javni uslužbenec privatnika, kateri na koncu predavanja dobi še zaslužek isplačan na roko , brez dohodnine !!