Slovenija
12 ogledov

Predaval tudi v Cinkarni Celje

Prejšnji četrtek smo Brezovarja ujeli na poti na predavanje. Po objavi nam je gr Žurnal24 main
Inšpektor. Prejšnji četrtek je zasebno predaval ves delovnik. Ure je koristil brez soglasja ministra.

Zaslužki. Delavec Cinkarne Celje nas je obvestil, da inšpektor za delo Borut Brezovar prejšnji četrtek ni predaval le v ljubljanskem Koloseju, pač pa je istega dne svoje znanje prodajal tudi v Cinkarni Celje. Njegovo predavanje je po naših informacijah trajalo od 12. do približno 14. ure. Spomnimo, v Koloseju je za družbo Verlag Dashöfer predaval od 8.48 pa do 10.40.

Inšpektor naj se nadzira kar sam

Komisija za preprečevanje korupcije: “Ko inšpektor za plačilo predava v zasebnih podjetjih, to ne spada v pristojnost komisije, temveč v pristojnost inšpektorata za delo ali ministrstva za javno upravo.” Podatki o premoženju in prihodkih predstojnikov so zaupne narave.

Za dve uri 700 evrov
V cinkarni nam niso želeli povedati, ali so z Brezovarjem sklenili pogodbo in kolikšen je bil njegov honorar. So nam pa v Leku potrdili, da je konec marca predaval tudi v njihovem podjetju. Od dobro obveščenih virov smo izvedeli, da je za dve svoji predavanji prejel 700 evrov.

Koliko honorarja, ki ga je prejel ob plači, je prijavil, nam na davkariji zaradi davčne tajnosti niso mogli razkriti. Smo pa izračunali, da lahko honorarno delo Brezovarju poleg mesečne plače, ki jo prejema na inšpektoratu, v “sezoni” nanese še približno 2.800 evrov na mesec. Prvi med inšpektorji je namreč sam dejal, da v “aktualnih tednih” opravi predavanje ali dve za zasebna podjetja na teden.

Brezovar molči
Podatkov, kje vse je predaval v četrtek, koliko časa in za kakšen honorar, nam tudi Brezovar ni bil pripravljen posredovati, ker da gre za zasebno delo in so mu po zakonodaji predavanja v prostem času dovoljena. Brezovar sicer trdi, da je za predavanja koristil višek ur, dopusta pa ni vzel, čeprav po njegovih besedah vzame tudi tega, “ko gre za obseg predavanj, daljši od ure ali dveh”.

Kot je razvidno, pa ga omenjeni četrtek zaradi obeh predavanj v pisarni ni bilo vsaj šest ur. To tudi pomeni, da bi moral, ker je ure koristil v času obvezne prisotnosti na delu (ta je od 9. ure od 15.30), po uredbi vlade dobiti soglasje ministra Svetlika. A mu tega minister ni dal, saj je decembra po podatkih ministrstva za delo presežek ur koristil le generalni direktor Peter Pogačar.

Če kompenziram ure, ne rabim soglasja,” pa trdi Brezovar, ki dodaja, da je predavanje kompenziral z urami z nedelje, ko je bil v Bruslju. Pravi tudi, da zanj uredba o delovnem času v državnih organih ne velja: “Delo predstojnikov je malo drugačno kot delo na šalterju.” In še: “Če bi ministra obremenjeval za vsako uro, da bi mi jo odobril, potem bi minister znorel, ker nisva niti na isti lokaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.