Slovenija
21 ogledov

Predavanja le zastonj!

Po predlogu novele zakona o integriteti bo nad predavanji bedel Goran Klemenčič. Žurnal24 main
Integriteta. Poslanci danes o dodatnih zaslužkih uradnikov.

Predlog. “Zaposleni v javnem sektorju ob javni funkciji ne sme opravljati poklicne ali druge dejavnosti, namenjene pridobivanju dohodka ali premoženjske koristi,” piše v 26. členu novele zakona o integriteti, o kateri danes odloča državni zbor.

Člen predvideva tudi izjeme v primerih, ko zaposleni v javnem sektorju (torej funkcionarji, javni uslužbenci in inšpektorji) lahko opravljajo pedagoško, raziskovalno, umetniško, kulturno, športno in publicistično dejavnost. Za to pa bodo morali po novem dobiti dovoljenje nadrejenih (delodajalcev), ki ga bodo skupaj s pogodbo predložili Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). “Ve se, za kaj gre, če bo denimo minister Lukšič predaval na FDV; ve pa se tudi, če bo na povabilo Društva Yes za honorar 1.500 evrov predaval na GZS,” novo ureditev ponazarja Boštjan Ploštajner iz poslanske skupine LDS, ki je predlagateljica novele.

KPK (ne) izdaja dovoljenja
Dodatno delo bo po njegovem mnenju težko skrivati, saj poteka pedagoško-raziskovalna dejavnost na fakultetah. “Javni uslužbenci bodo lahko predavali v okviru službe, a bodo to morali delati zastonj,” razlaga Ploštajner. Besedice zastonj sicer v predlogu ni, zato pa bo KPK določila merila in omejila dejavnosti uslužbencev, če bi te vplivale na objektivno in nepristransko opravljanje funkcije. Če zaposleni ne bo spoštoval omejitev KPK, mu ta lahko dovoljenje prekliče, on pa mora prenehati delati, še piše v predlogu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.