Slovenija
22 ogledov

"Predčasne volitve ne pomenijo nove krize"

Alenka Bratušek EPA
Predstavitev ugotovitev o gospodarskih in finančnih razmerah v Sloveniji ter priporočil za nadaljnje ukrepanje.

Premierka v odstopu Alenka Bratušek se bo v spremstvu gospodarskega ministra Metoda Dragonje in vodje slovenske diplomacije Karla Erjavca danes in v torek mudila v Parizu, kjer potekata redni ministrski svet in forum Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Bratuškova je bila skupaj z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio in predsednikom sveta gospodarskih svetovalcev ameriškega predsednika Baracka Obame Jasonom Furmanom tudi uvodna govornica na srečanju.

Tudi o razmerah v Sloveniji

Bratuškova je dejala, da prihajajoče predčasne volitve ne bodo razlog, da bi Slovenija doživela novo krizo. "Prepričana sem, da bomo vse stvari peljali v smeri še večje in še boljše gospodarske atkivnosti," je povedala. Dodala je, da so mednarodne in domače institucije napovedi za Slovenijo za letos in prihodnje leto spremenile v bistveno boljše. 

V torek bo namreč organizacija predstavila posodobljene gospodarske napovedi za 34 držav, ki sestavljajo ta klub večinoma razvitih gospodarstev. OECD je v zadnji napovedi novembra lani Sloveniji za letos napovedoval še 0,9-odstotni upad bruto domačega proizvoda (BDP), za leto 2015 pa 0,3-odstotno rast.

"Če izpostavim dve ključni stvari - eno je povečanje konkurenčnosti našega gospodarstva, drugo pa je nadaljevanje s postopki privatizacije," je Bratuškova strnila nasvete iz raziskav, ki jih OECD dela o Sloveniji. 

Šefa evroskupine skrbi

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je ob prihodu na zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra dejal, da upa, da bo Slovenije kmalu imela stabilno vlado. "Politična nestabilnost v kateri koli državi me vedno skrbi, saj so vsaka menjava vlade in vsake volitve izguba časa, a pomembno delo je treba opraviti, tudi v Sloveniji - glede bank in strukture gospodarstva, da bo konkurenčnejše," je še dejal Dijsselbloem v odgovoru na vprašanje, ali ga skrbi politična nestabilnost v Sloveniji.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je ocenil, da je Slovenija na pravi poti. Spomnil je, da so pred letom vsi govorili, da Slovenija potrebuje program pomoči, slovenska vlada pa je trdila, da ga ne. "In imela je prav. Pri tem smo jo tudi podprli," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.