Slovenija
20 ogledov

"Predčasne volitve niso realne"

Prvak SNS Zmago Jelinčič je ostal brez poslanske imunitete. (Foto: Dejan Mijović Žurnal24 main
Opozicija meni, da predčasne volitve v tem trenutku niso realne, čeprav bi bile potrebne.

Kot je v Studiu ob 17h dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič, predčasne volitve niso realne, ker je nemogoče pričakovati, da bodo poslanci glasovali za samorazpustitev in si tako sami skrajšali mandat. Drugi razlog pa vidi v tem, da nihče na polovici mandata ne bi želel prevzeti vlade, saj v naslednjih dveh letih ni mogoče rešiti nastalega stanja. Ob kratkem spominu volivcev bi morebitna nova vlada prevzela tudi odgovornost za slabo delo prejšnje vlade.

Z njim se strinja tudi Franc Bogovič iz SLS, ki ocenjuje, da bo najverjetneje spomladi prišlo do predčasne zamenjave na vrhu vlade. Pritrjuje mu tudi Andrej Šircelj iz SDS, ki ocenjuje, da bi šlo v "tem primeru za slepilni manever, ko bi se ponujalo nekaj novega, zgodilo pa se ne bi nič".

Vsi trije želijo biti konstruktivna opozicija. SLS je v parlamentu podprla že veliko dobrih predlogov, kar pomeni, da "nismo a priori proti vsemu, kar predlaga koalicija," je dejal Bogovič. Šircelj je dodal, da v SDS ravnajo enako, a kaj ko je dobrih vladnih predlogov "bore malo".

Katastrofalno sodstvo
Stanje na področju sodstva so označili za katastrofalno. Po Šircljevih besedah lahko zaradi nekaterih primerov, kot je bila denimo afera bulmastifi, govorimo o razpadu pravnega sistema. Jelinčič medtem ocenjuje, da se je razpad začel že kmalu po osamosvojitvi. Razlog za to tiči v tem, da imamo preveč sodnikov, preveč pa je tudi prepletenosti med policijo, sodstvom in politiko. "Zato bo na tem področju potreben oster rez – čez dve leti," je v oddaji Radia Slovenija dejal Jelinčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.