Slovenija
10 ogledov

Predčasne volitve so nemogoče

Jaz sem samo predsednik vlade, je na burnem sestanku s tremi pravniki med drugim Žurnal24 main
Vsebinsko nobeden od predlogov LDS ni take narave, da se o njem ne bi mogli dogovoriti, je zahteve LDS komentiral premier Pahor. Golobič za nujni vrh koalicije.

Predsednik vlade Borut Pahor v odzivu na davišnji ultimat koalicijske LDS, ki v primeru neizpolnitve treh točk z zahtevami grozi z izstopom iz vlade, pravi, da je  treba v podobnih primerih vedno ohraniti mirno kri.

Vladne krize zame sploh ni bilo.
Borut Pahor

Glede zahteve o odpravi zaupnosti magnetograma z marčevskega sestanka med njim, pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in vodjo specializiranega oddelka na vrhovnem tožilstvu Branko Zobec Hrastar je premier povedal, da je vsem trem poslal pismo, v katerih jih je prosil, naj mu povedo, ali so bile katere izmed njihovih navedb na skupnem sestanku takšne, da bi ogrozile potek preiskave. "V upanju, da bodo vsi odgovorili še danes, menim, da bo ta magnetogram kmalu dostopen javnosti," pravi Pahor.

Pahor poudarja, da Zalarju zaupa. Prav tako je podprl ugotovitve njegovega poročila na vladi, vendar ima svoj pogled na to, kaj je prav in kaj narobe.

"Razlogi za zamenjavo generalne državne tožilke me ne prepričajo," je dodal. Povedal je, da Zalar ni nikoli dal predloga za zamenjavo Brezigarjeve. "Če bi ga dal, bi ga jaz dal na glasovanje ministrskemu zboru."

Kaj zahteva LDS?
1. odprava oznake zaupno z magnetograma sestanka;

2. javno podporo Pahorja v zvezi z Zalarjevimi ugotovitvami glede dela na tožilstvu;

3. Pahor naj javno podpre nadaljnjo reformo državnega tožilstva, ki jo pripravlja ministrstvo za pravosodje;

Meni še, da so vsi problemi rešljivi, in želi, da bi skupaj z Zalarjem čim prej obiskali državno tožilstvo, kjer bi odgovorili na nekatera vprašanja in se seznanili še z vidikom Brezigarjeve.

"Gre za površne zaplete, imamo homogeno vlado in dosegamo cilje, ki smo si jih zastavili," še pravi Pahor.

Krize v vladi po Pahorjevem mnenju ni, bi se pa v primeru, če bi LDS res izstopil iz koalicije, zavzel za predčasne volitve.

Zares: račun brez krčmarja
Predsednik Zaresa Gregor Golobič za jutri predlaga nujni vrh koalicijskih strank in opozarja, da imamo ustavo, ki onemogoča predčasne volitve, zato je govorjenje o njih račun brez krčmarja.

Golobič pravi, da je na Pahorju odgovornost, ki mu je ne more nihče odvzeti. "Skrbi nas tudi delovanje koalicije kot celote," zato namerava predlagati tudi veliki sestanek vseh predsednikov strank in poslancev.

Kar se tiče Brezigarjeve, se zdi, da gre za zelo resno vprašanje, "hude kvalifikacije, kjer ministru ni mogoče vnaprej odreči kvalifikacij". Odločanja o razrešitvi Brezigarjeve se je vlada pretekli teden izognila s preložitvijo odločitve na ustavno sodišče.

Golobič na vprašanje, ali LDS pretirava z včerajšnjo napovedjo odhoda iz koalicije, odgovarja, da vlada ne more viseti na vprašanju, kdo je generalni državni tožilec. Pravosodni minister bi moral vladi predlagati njeno razrešitev.

Ta hip je pomembno, da se vse članice koalicije zavedo odgovornosti, ki sega prek strankarskih meja. "Nase bo potrebno prevzeti odgovornost in posledice, ki iz tega sledijo," bo jutri predlagal predsednikom strank.

Golobič je Pahorja že dvakrat prosil za vpogled v magnetogram sestanka, da bi sam lažje presodil, za kaj gre.

DeSUS in SNS: LDS bo ostala v koaliciji
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec sicer meni, da LDS ne bo odšla iz koalicije, prav tako meni tudi Jelinčič.

Po mnenju Erjavca bi LDS kot opozicijska stranka delovala zelo konstruktivno, saj si sam ne zna predstavljati, da bi glasovali enako kot SDS ali pa SNS. Zato meni, da bi kljub njihovemu odhodu vlada še vedno imela zadostno podporo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Obenem pa potezo LDS ocenjuje kot nedržavotvorno. "Časi so prehudi, da bi se lahko igračkali na tak način," pravi Erjavec in dodaja, da se že zadnji mesec ali dva ukvarjajo samo z aferami, v katere je vpleten LDS (bulmastifi, prehitra vožnja ministrice, NPU, zamenjava generalne državne tožilke). To je po njegovem tudi eden od razlogov za upad podpore vladi.

"LDS nikoli ne bo šel iz koalicije, ker se boji za svojo pozicijo, kajti če grejo iz koalicije, so nič. Gre samo za izsiljevanje, konec katerega je to, da bi Pahorja zamenjali s Kresalovo," je za zurnal24.si povedal predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Tudi izsiljevanje odhoda Brezigarjeve je po njegovem mnenju povsem neutemeljeno. Jelinčič namreč meni, da je generalna državna tožilka delovala v skladu z zakonom.

SDS: koalicija se ukvarja sama s seboj
"Porabili so dvanajst ur, da so se ukvarjali sami s seboj, da se niso dogovorili pravzaprav o ničemer, vsaj ničemer dokončnem,"
komentira včerajšnjo odločitev LDS poslanec SDS Branko Grims. Kot pravi, gre pravzaprav za neodločitev. Koaliciji pa svetuje, da naj se neha ukvarjati sama s seboj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.