Slovenija
25 ogledov

Predčasno glasovanje se začenja

(Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Če se v nedeljo ne boste mogli udeležiti superreferenduma, lahko svoj glas oddate na predčasnem glasovanju. To poteka od danes do četrtka med 9. in 17. uro na sedežih upravnih enot.

Volivec lahko na predčasnem glasovanju glasuje samo na tistem volišču oziroma upravni enoti, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče. Podpisati mora zahtevo, da želi predčasno glasovati, nato pa mu volilni odbor izročil tri glasovnice – za glasovanje na referendumih o pokojninski reformi, o delu na črno ter arhivih. Če želite glasovati samo na enem ali dveh referendumih, morate pred glasovanjem to željo tudi izraziti.

V četrtek pa se bo iztekel rok, do katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to lahko v nedeljo storili na posebnih voliščih, imenovanih OMNIA. Gre za primere, ko denimo želi volivec iz Maribora glasovati v Ljubljani.
Če želite glasovati na voliščih OMNIA, morate najkasneje do četrtka obvestiti svojo okrajno volilno komisijo oziroma upravno enoto. Navesti pa morate tudi, na katerem izmed volišč želite glasovati. Seznam teh volišč je dostopen na spletni strani Državne volilne komisije.

Do četrtka lahko zaprosite tudi za glasovanje na domu. Na nekaterih od teh volišč pa se bo glasovalo tudi z elektronsko glasovalno napravo. Volivci – invalidi, ki bi ocenili, da jim njihovo volišče ni dostopno – lahko do četrtka vložijo zahtevo za glasovanje na volišču, ki je dostopno invalidom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.