Slovenija
9591 ogledov

Predlagajo aktiviranje 37.a člena zakona o obrambi

Janez Janša Tamino Petelinšek/STA
Janša napovedal tudi, kaj se bo zgodilo, če člen ne bo sprejet ...

Predsednik vlade Janez Janša je po današnji seji sveta Sveta za nacionalno varnost (SNAV), kjer so razpravljali o stanju v zvezi z novim koronavirusom in stanju na področju ilegalnih migracij v izjavi za medije povedal, da SNAV ocenjuje, da smo na prelomni točki, ko lahko še z mehkimi ukrepi brez večjega zaustavljanja javnega življenja in gospodarstva zaustavimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za virus plačali enako visoko ceno, kot smo jo plačali spomladi.

"S tega vidika Svet za nacionalno varnost poziva vse državljanke in državljane Republike Slovenije, da sprejete ukrepe upoštevajo v celoti, kajti od tega bo odvisno, ali bodo ti ukrepi dejansko prijeli," je dejal in dodal, da Svet za nacionalno varnost ocenjuje tudi, da pri sprejetih ukrepih ni nobenih razhajanj med vlado in stroko.

"SNAV ocenjuje, da so ukrepi primerni, uravnoteženi in da so načrti, ki so bili sprejeti za spopad s koronavirusom vnaprej dobro pripravljeni, uravnoteženi in da obstajajo vse variante, ki so pripravljene za to, da se virus v vsakem primeru zaustavi," je povedal.

Nismo pred dilemo, ali bomo sposobni ustaviti širjenje virusa, to smo sposobni, to vemo, kar smo dokazali ob bistveno manjših resursih spomladi, vprašanje pa je, kakšno ceno bomo plačali za to. Ta cena ni odvisna od vlade, saj je sprejela ukrepe, ki so primerni in zadostni, ta cena je odvisna od tega, ali bomo te ukrepe spoštovali in upoštevali vsi.

Janez Janša 

Državnemu zboru predlagajo aktiviranje 37.a člena

"Kar zadeva ilegalne migracije, je Svet za nacionalno varnost podprl v celoti predlog slovenske policije, da se zaradi stanja, ki postaja bolj kritično, Državnemu zboru ponovno predlaga aktiviranje 37.a člena zakona o obrambi, ki omogoča aktiviranje in uporabo dodatnih sil Slovenske vojske za varovanje schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško," je povedal.

Ob tem je apeliral na opozicijske stranke, saj bi bila za aktivacijo člena potrebna dvotretjinska večina: "Vlada ima namreč povsem neposredno dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi. Za slovensko vlado je varnost slovenskih državljanov sredi Ljubljane enako pomembna kot človekove pravice in varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju ali katerikoli drugi občini ob meji oziroma ob tako imenovani migrantski poti, ob katerih se dogaja marsikaj, ob katerih je ogrožena varnost ljudi in lastnina prebivalcev."

Zaradi situacije s COVID-19, ki postaja težka, odgovorna in zahtevna, so tu potrebni dodatni resursi slovenske policije in ti resursi so omejeni. Policija ne more biti hkrati na nalogah, ki jih zahteva situacija s COVID-19 in hkrati pri zavarovanju naše južne meje. V kolikor bi sklep oziroma odločitev v smislu aktivacije 37. a člena v Državnem zboru ne bila sprejeta, ima slovenska vlada samo še eno možnost, in to je, da zaprosi za pomoč policije partnerskih držav v schengenskem območju in z njihovo pomočjo, kot se je to zgodilo že leta 2015, dosledno zavaruje našo južno mejo in prebivalstvo ob njej.

Janez Janša

Šarec pozval k izboljšanju komunikacije z javnostjo

Poziv Sveta za nacionalno varnost (Snav) k upoštevanju ukrepov je po oceni predsednika LMŠ Marjana Šarca na mestu. Je pa obenem pozval k izboljšanju komunikacije z javnostjo in k zamenjavi vodstva Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Politika naj govori čim manj ter naj sledi stroki in ne obratno, je dejal v izjavi za medije po seji sveta.

Po Šarčevem mnenju se sicer državljanke in državljani ukrepov, kolikor je to možno, držijo že sedaj. "Vedno se najdejo posamezniki, ki se jih ne," je povedal.

Bi bilo pa po njegovih besedah treba izboljšati komunikacijo z javnostjo. "Naj se govori z enim glasom, da bodo ljudje pomirjeni, da bodo zaupali vladi. Naj se postavi v prvo vrsto stroka," je navedel predsednik LMŠ. Ponovno je pozval tudi k umiku uradnega vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina.

O razglasitvi epidemije po njegovih besedah danes ni bilo govora. Na seji sveta so pojasnili, da smo za zdaj še v območju, kjer se da z upoštevanjem ukrepov preprečiti najhujše, je dodal Šarec. "Kolikor lahko verjamemo tem številkam. Upamo, da so točne," je pripomnil.

Današnjo sejo je Šarec sicer razumel tudi v kontekstu resnosti položaja, v katerem je treba dajati vtis enotnosti. Pristojne je na njej sicer povprašal o tem, kaj so delali poleti. Ne glede na to pa bo treba v zajezitev širjenja virusa po njegovih besedah vlagati skupne napore.

Druga tema seje Snava pa so bile nezakonite migracije in aktivacija 37a. člena zakona o obrambi, ki pa se sprejema v DZ z dvotretjinsko večino. O morebitni podpori temu členu se Šarec danes ni izrekel, je pa spomnil, da so že v prejšnji razpravi na to temo postavili določene pogoje, ki pa niso bili upoštevani.

Komentarjev 13
  • Ogard Novkar 20:17 10.oktober 2020.

    zanimiv je intervju Dr Mila Alečković glede virusa in socialnega inžiniringa. https://www.youtube.com/watch?v=nHbGFDbTrSo

  • Avatar ovca
    ovca 08:22 10.oktober 2020.

    Nr jajo,dokazal si,da NISI sposoben ustavit virusa! Torej se spelji!

  • jakec1575 23:17 09.oktober 2020.

    37a clen so mokre sanje jajota in hojskota. potem pa uporaba mladih slovenskih fantov v politicne namene, ker v vojski je ukazni red precej jasen. ne sprasuj. streljaj in nadleguje. Vse, ki niso z nami in so proti nam. Nimam ...prikaži več nic proti slovenskim fantom. vem pa, da sds ze obvladuje vojsko in jo bo se bolj. predvidevam, da ima vlada skritega keca za blokado 3mesecnega obdobja z nedolocenim podaljskom. Jajo je vztrajen in sladek, dokler ne dobi. odhebi, pi*da.