Slovenija
22 ogledov

Predlagajo kaznovanje javnih uslužbencev

slovenija 21.10.11, pisarniski material, racunalnik, stol, miza, omara, pisarna, Anže Petkovšek
V Združenju stečajnih upnikov so pripravili osnutek zakona, ki bi uvedel kaznovanje javnih uslužbencev zaradi nedela.

Predlog so poslali pravosodnemu ministrstvu in zdaj nestrpno čakajo zavrnilni odgovor. Le s čim ga bodo tokrat argumentirali in poskusili ohranjati obstoječi sistem nazadovanja in vsesplošnega razsula v Sloveniji, se sprašujejo.

Zakon bi omogočal kaznovanje funkcionarjev, javnih uslužbencev, oseb s posebnimi pooblastili in drugih državnih organov, ki bi opustili dolžno ravnanje, opravili delo nevestno, malomarno ali nestrokovno oz. če bi ravnali v nasprotju s predpisi. Nedelo bi ugotavljala posebna komisija, izrečena kazen pa bi se lahko gibala od izreka opomina, do omejitve pooblastil in premestitve na drugo delovno mesto pa vse do prepovedi opravljanja dela za čas od 6 mesecev do 10 let.

Pozabljajo, za koga delajo

"Ugotavljamo, da je v državi vse več malomarnega ravnanja, opuščanja dolžnega ravnanja, celo naklepnega ravnanja v škodo državljanov - davkoplačevalcev in javnih financ," so v Združenju stečajnih upnikov s sedežem v Kopru pojasnili predlog zakona, ki je nastal na predlog predstavnikov Civilne družbe za demokracijo in pravno državo.

Nekateri funkcionarji in javni uslužbenci namreč pozabljajo, za čigave interese bi morali delati, za svoje "nedelo" oz. slabo (škodljivo) delo pa niso z ničemer sankcionirani. Ostajajo na svojih dobro plačanih položajih in še naprej delajo vse, da ne bi naredili nič, o teh javnih uslužbencih pravijo v združenju ter dodajajo, da tudi v tem fenomenu tičijo razlogi za tolikšno nazadovanje Slovenije glede na primerljive države.

Komentarjev 12
  • Senior 20:03 13.maj 2013.

    Ali ni to grozljivo? Imamo 274 komisij in delovnih teles in poleg teh še 12 narodno spraviteljskih znanstvenikov! To je Slovenija! Dosedanje vlade so dovoljevale krajo državnega premoženja in bi bilo pravično, da vse vlade, ki so sodelovale pri kraji ...prikaži več občutijo na lastni koži bivanje za rešetkami.

  • provni 06:06 25.marec 2013.

    Imaš popolnoma prav. Delajo probleme pri javnem sektorju, za zagon gospodarstva pa nič. Točno se ve, da so krivi gospodarstveniki in funkcionarji, politika in ne javni uslužbenci.

  • Pepe007 15:58 24.marec 2013.

    V državnih firmah ji ne plačujejo. Spomni se Steklarna Rogaška.Najdi nek drug primer.