Slovenija
13 ogledov

Predlagan stečaj za CPM

(Foto: Barbara Bradač) Žurnal24 main
Podizvajalec kljub poroštvu ni bil plačan. Upa na poplačilo iz stečajne mase.

Podjetje Avtoprevoz Gramet Trade je v četrtek mariborskemu okrožnemu sodišču predlagalo začetek stečajnega postopka za Cestno podjetje Maribor (CPM).

Avtoprevoz Gramet Trade je leta 2005 opravil določena dela na avtocestnem programu kot podizvajalec del za podjetje NGR, ki je zdaj v stečaju. “Čeprav je bil NGR v slabi likvidnostni situaciji, so se dela morala nemoteno izvesti, zato so podizvajalci, tudi moja stranka, zahtevali garancije, ki jih je v obliki poroštvenih izjav dalo podjetje CPM. Ta je bil tudi večinski lastnik in obladujoča družba podjetja NGR, Janez Škoberne pa zakoniti zastopnik ene in druge,” pojasnjuje Peter Peče, odvetnik družbe Avtoprevoz Gramet 
Trade.

668 tisoč evrov terja Avtoprevoz Gramet Trade od CPM.

 

Zakaj predlog za stečaj?

Nekaj več kot 668 tisoč evrov terja Avtoprevoz Gramet Trade od CPM. “Dobra tri leta smo se pogovarjali o plačilu terjatve, a neuspešno. Moja stranka je mala gospodarska družba in vsak neplačani znesek pomeni zanjo veliko težavo,” pojasnjuje Peče. “V tem trenutku še obstaja možnost, da bodo navadni upniki v določenem odstotku poplačani, če bo obstajala tudi čez pol leta, pa je vprašanje. CPM že danes izpolnjuje pogoje za stečaj, ker je insolventen. Konec lanskega leta je imel kratkoročnih obveznosti skoraj sto milijonov evrov,” še dodaja odvetnik Peče.

CPM zadržal plačila
Peče je v dopisu, ki ga je poslal Darsu, še zapisal, da je CPM namesto NGR fakturiral Darsu s strani podizvajalcev opravljeno delo “na objektih, na katerih sam dejansko nikoli ni izvajal del, ob tem pa ne poravna obveznosti do podizvajalcev, ki so dela dejansko opravili, niti ob izdanih poroštvenih izjavah. Še več. Celo sam se postavi v položaj, da preostala neizplačana sredstva zadržuje.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.