Slovenija
21 ogledov

Predlagani zakon ni nobena reforma

slovenija 28.01.08 poliklinika, cakalnica, ljudje, bolnica; foto:Sasa Despot Saša Despot
Brez javno-zasebnega partnerstva; zdravniška zbornica predlog zavrača.

Predlog zakona o zdravstveni dejavnosti ni reformen, ne rešuje nobenega ključnega problema zdravstva, ukvarja se s podrobnostmi, ki pa bodo samo zapletle in onemogočile nekatere nujne kratkoročne ukrepe, menijo v zdravniški zbornici in predlog zakona zavračajo.

Koncesije in zasebniki

Predlog zakona posega v podeljevanje in trajanje koncesij ter omejuje delo zdravnika iz javne mreže pri drugem delodajalcu na šest ur na teden. "Zaradi pomanjkanja zdravnikov moramo sodelovati z drugimi ustanovami, da bi zagotovili delovanje sistema," pravi Božidar Visočnik iz odbora za socialno-ekonomska vprašanja. Zakonu nasprotujejo tudi zobozdravniki. "Zakon praktično prepoveduje avtonomno in svobodno izvajanje zobozdravniškega poklica," pravi Sabina Markoli. "Vsa zdravstvena zakonodaja bi se morala zaradi velike medsebojne odvisnosti sprejemati v paketu," pa opozarja Andrej Možina, predsednik zbornice.

Komentarjev 3
  • mirko 21:14 04.julij 2013.

    Točno tako, zdravstveni lobij svoje privilegije ščiti tudi preko zdravniške zbornice. Pacientom bi se moralo dat na razpolago različne zdravstvene zavarovalniške pakete za dodatno zavarovanje. Koncesionarje v zdravstvu pa strogo ločit od javnega zdravstva, tako se bi preprečilo odtekanje denarja ...prikaži več iz obveznega zavarovanja v zasebne žepe koncesionarjem.

  • privat 12:45 04.julij 2013.

    kaj ne bo zdaj namernih kriz v zdravstvu...??Daljše čakalne dobe..povni hodniki...Vendar kot pravim ,naj se tega primera loti Sova in začne delati v korist države in posledično vseh pačientov in vsekakor pravic dohtorjev!!!

  • majster1 08:44 04.julij 2013.

    Če ga zavrača zdravniška zbornica je to sigurno pozitivno. Bolj bi me skrbelo, če bi ga podpirali. Seveda, njim stanje ustreza, takšno, kakršno je, le zakaj bi jih brigali pacienti, če je zbornici in ...pijavkam ,,, na njej fino.