Slovenija
46 ogledov

Predlog enako slab za vse

Sindikalistka Mateja Tavčar, Blaž Pesjak in Matevž Slapničar so skupaj predstavi Žurnal24 main
Merkur. Upniki bodo postali lastniki polovice Merkurja, Merfin najbrž ob vse.

Po prisilni poravnavi Merkurja bodo upniki imeli približno polovico delnic Merkurja, Merfin, prek katerega so menedžerji prevzeli Merkur, pa najverjetneje nič. Načrt finančnega prestrukturiranja, ki še ni dokončno usklajen, bo uprava Merkurja na sodišče vložila v torek.

"Predlog je enako slab za vse. Vsak bo nekaj izgubil, da bo Merkur spet postal uspešno podjetje," je dejal predsednik uprave Blaž Pesjak.

Dve možnosti za upnike

Bolje, da ostane nekaj kot nič
Sindikat. Podpira prisilno poravnavo, saj se podjetje ohranja, čeprav bodo mnogi izgubili delo. Od 1.080 presežnih delavcev so jih sto v Mersteelu že odpustili, letos jih je iz skupine odšlo že 500, 220 pa naj bi se jih letos upokojilo, tako da bodo v prihodnjih dveh letih število morali zmanjšati le še za slabih 300.

Dobavitelji in drugi navadni upniki bodo lahko vse svoje terjatve spremenili v delnice Merkurja. Ključna sporna točka ostaja vprašanje, po kakšni ceni jih bodo dobili. Če svojega dolga ne bodo želeli spremeniti v delnice, se bodo morali odpovedati 40 odstotkom terjatev, 60 odstotkov pa bodo dobili izplačanih v petih letih.

"Največji delež nosijo banke," ocenjuje Matevž Slapničar, predsednik nadzornega sveta Merkurja. Merkur do leta 2015 ne bo odplačeval glavnic, ampak le obresti, pa še te bodo nižje od tržnih. Za 50 milijonov evrov posojil pa Merkur bankam obresti ne bo plačeval deset let.

Banke naj bi Merkurju dale 40 milijonov sindiciranega posojila za obratna sredstva. Sodelovanje je do zdaj potrdilo osem od 15 bank. "Posojilo pričakujemo najpozneje do 15. novembra, upamo, da bo prej, da bomo lahko prej napolnili skladišča, ki so zdaj relativno prazna," je dejal Pesjak.
Dobro osmino Gorenjske banke bo Merkur prodal do julija 2012, prodali bodo vse finančne naložbe, tudi četrtino Perutnine Ptuj. Prodali bodo tudi poslovno nepotrebno premoženje, predvsem zemljišča, na katerih ni načrtovana gradnja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.