Slovenija
38 ogledov

Predlog rebalansa prinaša globoke reze

Karl Erjavec Saša Despot
Vlada je sprejela izhodišča za pripravo predloga rebalansa državnega proračuna za leto 2013. Predlagateljem finančnih načrtov pa je naložila, da v sodelovanju z ministrstvom za finance do 6. junija pripravijo predloge finančnih načrtov z obrazložitvami.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje, je vlada sprejela izhodiščni razrez odhodkov proračuna države po predlagateljih finančnih načrtov in po virih sredstev (integralna sredstva, namenska sredstva, namenska sredstva EU in slovenska udeležba) ter za cilj določila primanjkljaj proračuna države v višini 1,5 milijarde evrov.

Do uveljavitve rebalansa je vlada sprejela tudi ukrep začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna na integralnih postavkah državnega proračuna, s katerim se ustavi prevzemanje obveznosti v letošnjem letu. Proračunski uporabniki imajo omejene pravice porabe, kot je določeno z izhodiščnim razrezom, ki bo v skladu s proračunsko proceduro predmet nadaljnjih usklajevanj.

Rezi bodo boleli

Vlada izhodišča podrobneje ni predstavila, so pa rezi, kot je sklepati glede na izjave ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca in ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, očitno močni.  Predlog tako npr. zdaj za zunanje ministrstvo predvideva 20-odstotno znižanje sredstev. Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da lahko ministrstvo kar zaprejo, če se bo to res zgodilo.

"Moramo se odločiti, ali zapremo vrata in nimamo več ministrstva za zunanje zadeve ali pa bomo našli kompromisno rešitev," je bil odločen Erjavec, ki se zaveda, da je treba varčevati, a meni, da bi to morali storiti tam, kjer je to mogoče.

"Slabo sporočilo otrokom"

Po mnenju ministra za izobraževanje se ne bodo mogli izogniti posegom v normative in standarde, če bo obveljal predlog rezov. To je po njegovih besedah izjemno slabo sporočilo otrokom in "vsem nam, ki želimo razvojni in raziskovalni preboj države".

Ob tem spomnimo, da je Branimir Štrukelj, generalni sekretar Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, v ponedeljek ob podpisu dogovora o varčevalnih ukrepih in stavkovnem sporazumu, dejal, naj "ne sanjajo sanj, da bodo pa zdaj, ko so plače do konca znižali, šli na standarde in normative".


Če bo tak predlog obveljal, bo to po Pikalovih besedah zelo slabo za kakovost prihodnjega dela. Pritrdil je tudi, da bi z rebalansom levji delež prihrankov našli na področju šolstva. "Izjemno slabo bi bilo, da v tem času, ko najbolj potrebujemo kakovost, to znižujemo v osnovnem, srednjem in visokem šolstvu," je dejal Pikalo. O konkretnih številkah rebalansa Pikalo sicer ni govoril, saj po njegovih besedah še niso dokončne.

 
Komentarjev 2
  • jocif 15:48 23.maj 2013.

    Naj gre nazaj kante praznit, če mi kaj všeč!

  • Ferluci 15:26 23.maj 2013.

    Bodo pa učitelji malo več delali, pa kaj! Tudi jaz moram. Kaj, za vraga pa mislijo da so? Tudi oni so nadomestljivi in naj nehajo srat.