Slovenija
12 ogledov

Predlog sindikatov bo bliže ničli

Ministrica Irma Pavlinič Krebs se je sodnikom zahvalila za razumevanje. Žurnal24 main
"Naš predlog bo gotovo v drugih okvirih, bliže ničli kot pa 130 milijonom," je po srečanju z vlado dejal vodja pogajalske skupine sindikatov Janez Posedi.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in minister za finance Franc Križanič sta sindikatom predstavila predlog usklajevanja plač v javnem sektorju. Spet se bodo sestali prihodnjo sredo, do takrat pa bodo sindikati pripravili približevalni predlog in popravke kolektivne pogodbe.

Po besedah vodje pogajalske skupine sindikatov Janeza Posedija so v sindikatih javnega sektorja veseli, da si je vladna stran vzela čas ter jih seznanila s predlogi in tudi s številkami, na podlagi katerih je prišla do spoznanja, koliko naj bi privarčevali v javnem sektorju. Veseli jih tudi, da so se pripravljeni pogovarjati o konkretnih točkah, in, kot so razumeli, da se morda lahko tudi z drugačnimi predlogi dosegajo podobni učinki. 

Krvodajalska akcija za državo
"Naš predlog bo gotovo v drugih okvirih, bliže ničli kot pa 130 milijonom," je povedal Posedi, ki pravi, da je sistem plač v javnem sektorju vsekakor "dokaj kompleksen, kjer se morda da najti kakšen evro, vsekakor pa ne v okvirjih, ki jih je predvidela vlada". Ob predlogu dogovora, ki je bil posredovan sindikatom, je njegovo osebno stališče, da "manjka le še poziv h krvodajalski akciji za državo".

Glede na predlog bi se usklajevanje plač zaradi spremenjenih makroekonomskih razmer zamaknilo za nekaj mesecev, po besedah ministrice pa želi vlada z njim "čim manj poseči v položaj javnih uslužbencev".

Današnjega sestanka s sindikati javnega sektorja sta se poleg ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs in ministra za finance Franca Križaniča udeležila tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ter predsednik vlade Borut Pahor, ki pa je sestanek predčasno zapustil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.