Slovenija
15 ogledov

"Predlog za dvig DDV antisocialen ukrep"

Franc Bogovič Boštjan Tacol
Predlog dviga DDV, o katerem danes razpravlja koalicija, je po mnenju predsednika SLS Franca Bogoviča antisocialen ukrep.

Glavni odbor SLS se je popoldne sestal na izredni seji, na kateri je spregovoril o vpisu fiskalnega pravila v ustavo, spremembah referendumske zakonodaje, pa tudi o ostalih aktualnih zadevah. Ravno v tem času je zasedala tudi koalicija, ki je obravnavala ukrepe iz reformnega programa in programa stabilnosti.

Bogovič je poudaril, da z ukrepi še niso uradno seznanjeni, gradiva tudi še niso dobili, saj o njem sedaj razpravlja koalicija. Reformni program in program stabilnosti je treba v Bruselj poslati v četrtek, zato je vse, kar sedaj dobijo, prepozno, je dejal Bogovič. V torek oziroma v sredo pa bodo opozicijo z ukrepi "očitno samo seznanili", saj da časa za resno javno razpravo ne bo.

Izplen manjši, kot je videti naprvi pogled

Žal je najprej prišel na vrsto najbolj lahkoten ukrep, tisti z nižjimi prejemki pa bi ceno tega ukrepa po njegovem mnenju bolj plačali, je Bogovič dejal glede predloga za dvig davka na dodano vrednost (DDV). Izkušnje drugih držav po njegovem tudi kažejo, da je neto izplen tega ukrepa bistveno manjši, kot pa je videti na prvi pogled.

Vlada s predlogom za uvedbo kriznega davka po Bogovičevi oceni "prihaja z davkom na gospodarstvo, ki je, kar se tiče dela, že med najbolj obdavčenimi na svetu". Po drugi strani pa vlada nima poguma spoprijeti se z javno porabo, je dejal predsednik SLS. Sam zato meni, da gre zadeva v napačno smer.

Veber naj izpolni obljubo

Glavni odbor je danes sprejel tudi nekaj sklepov, s katerimi podpira vpis fiskalnega pravila v ustavo, leto uveljavitve pa naj bo karseda bližje. Katero leto naj to bo, je treba ugotoviti po predstavitvi ukrepov za konsolidacijo javnih financ. Z njimi bo vlada tudi povedala, v katero smer vodi državo, je dodal.

Glede referendumske zakonodaje je glavni odbor "izrazil veselje, da jim je uspelo zaustaviti to brezglavo hitenje pri odločanju". Bogovič je ob tem pozval predsednika državnega zbora Janka Vebra, naj izpolni svojo obljubo, in naj se v državnem zboru opravi javna obravnava tega vprašanja, s čimer bi državljanom kar najbolje pojasnili predlagane spremembe.

Kot je ponovil Bogovič, so v SLS naklonjeni spremembam, ki poslancem in državnim svetnikom jemljejo možnost vlaganja zahtev za referendum. So pa skeptični glede sprememb, po katerih bi bil zakon zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so glasovali veljavno, in hkrati ta večina predstavlja najmanj petino vseh volivcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.