Slovenija
26 ogledov

Predlog za referendum o Tešu 6

(Foto: Mojca Marot) Žurnal24 main
Skupina poslancev s prvopodpisanim Tadejem Slapnikom iz Zaresa vložila zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma o smiselnosti izgradnje Teša 6. Referendum predlagali v Alpe Adria Green.

Skupina sedmih poslancev iz  Zaresa, SNS in nepovezanih poslancev s prvopodpisanim Tadejem Slapnikom iz Zaresa je v parlamentarno proceduro vložila zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma o smiselnosti izgradnje projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Pobudo za referendum so v ponedeljek predlagali v mednarodni nevladni organizaciji Alpe Adria Green, vprašanje pa naj se po njihovem glasi: "Ali se strinjate s tem, da se v nacionalni energetski program Slovenije vključi izgradnja novega več kot 1.200 milijonov evrov vrednega 600-megavatnega šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj na premog, ki bo v času svojega obratovanja do leta 2054 proizvedel 103 milijone ton izpustov ogljikovega dioksida (CO2), in za katerega gradnjo bo jamčila država s poroštvi?"

O referendumu na "razširjeni" seji
V poslanski skupini Zares so pojasnili, da so v zahtevi zapisali, naj se na sredinem kolegiju predsednika državnega zbora predstavniki poslanskih skupin opredelijo o širitvi že sklicane izredne seje za četrtek, s čimer bi omogočili odločanje o referendumskem vprašanju skupaj z referendumom o malem delu.

"V kolikor širitev izredne seje ne bo podprta, bomo podpisniki v naslednjih dneh začeli z zbiranjem podpisov za sklic izredne seje, ki bo omogočila izvedbo posvetovalnega referenduma skupaj z že omenjenim referendumom o malem delu," so v zahtevi zapisali poslanci Zaresa Slapnik, Vito Rožej in Franci Kek, poslanca SNS Zmago Jelinčič in Bogdan Barovič ter nepovezani poslanec Andrej Magajna. Skupina poslancev je še predlagala, da se posvetovalni referendum opravi 10. aprila na območju cele države.

V LDS in SD še brez odločitve
V poslanski skupini SD so se dogovorili, da o tej pobudi opravijo temeljito razpravo med poslanci in v prisotnosti vseh pristojnih ministrov za projekt. V poslanski skupini LDS pa načelno menijo, da bi morali počakati na nacionalni energetski program, ki "naj postavi nacionalni okvir, v katerem naj bo opredeljena tudi vloga Teša 6", po njihovem pa bi bilo smiselno tudi počakati na izdelavo študij o Tešu 6, saj so naročene prav zato, da bodo v oporo pri odločanju, je pojasnil vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic.

"Glede referendumske iniciative, ne glede na našo odločitev, ki jo bomo sprejeli s tem v zvezi, smo načelnega mnenja, da bi bil tako referendum veliko bolj smiselno izpeljati, preden so se sprejele kakršnekoli odločitve, ki imajo tudi finančne posledice," so sporočili iz poslanske skupine LDS, kjer so tudi zaskrbljeni, da "bi bila morebitna referendumska odločitev državljanov lahko posledica strankarskih preferenc namesto odločanja o dejanski vsebini referendumskega odločanja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.