Slovenija
18 ogledov

Predlog za stečaj Vegrada

"Dobra stvar stečaja je predvsem v tem, da se preneha agonija delavcev," je zatr Žurnal24 main
Vodilni v Vegradu predlagali stečaj. Nekatere hčerinske družbe lahko stečaj matične družbe preživijo, meni prvi nadzornik. Plače bi se lahko izplačale do konca oktobra, poudarja Mastnak.
Dobra stvar stečaja je predvsem v tem, da se preneha agonija delavcev.
Samo Mastnak

Uprava Vegrada je namreč ugotovila, da ni dovolj sredstev za poslovanje. Predlog za stečaj sta vložila direktor Vegrada Boris Medved in prokurist družbe Sandi Knez.

Sodišče bo odločalo v osmih dneh
"Sodišče tukaj nima posebnega manevrskega prostora, kar pomeni, da gre Vegrad v stečaj,"  je potrdil predsednik nadzornega sveta Vegrada v odstopu Klemen Boštjančič. Po njegovih ocenah bi lahko stečaj matične družbe preživeli vsaj GP Bežigrad, Vemont in Vegrad Montal, najbrž tudi Vegrad INDE. V stečajnem postopku bodo te družbe naprodaj.

Stečaj bo trajal več let
Prisilna upraviteljica Alenka Gril, ki bo z uvedbo stečaja postala stečajna upraviteljica, je prepričana, da bo stečajni postopek zelo obsežen in zapleten in da bo trajal več let. Mastnak še upa, da bo stečajna upraviteljica uspela zagotoviti nadaljevanje dela.

Mastnak: "Ta ukrep nujno potreben"
"Glede na situacijo, v kateri smo že nekaj časa, in glede na zahteve sindikata, ki jih direktor ni mogel izpolniti, je bil ta ukrep v tem trenutku nujno potreben,"
nam zatrdi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Samo Mastnak. "Upamo, da bo stečajni upravitelj lahko s svojimi ukrepi nadaljeval in ponovno usposobil delo Vegrada in tako nadaljeval našo 50-letno tradicijo," doda.

Medved je tako izpolnil obljubo stavkajočim delavcem, da bo predlagal stečaj, če do danes ne bo mogel zagotoviti plač.

Z odločitvijo uprave Vegrada je zadovoljna tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić: "Ne glede na negativno konotacijo sem zadovoljna s to odločitvijo, obžalujem le, da se to ni zgodilo že prej, ker bi s tem preprečili agonijo delavcev in verjetno tudi zagotovili, da bi v stečajni masi ostalo več sredstev."

Plače do konca oktobra
Delavci, ki že dva tedna stavkajo, saj jim niso izplačali obljubljenih zaostalih plač, so si oddahnili. Računajo namreč, da jim bodo tako hitreje prišli do svojega denarja. “Iz jamstvenega sklada bi lahko do nekje konca oktobra delavcem poplačali tisto, kar jim pripada. Ostalo, kar bi prihajalo iz stečajne mase, pa je stvar postopka stečaja ter tega, koliko časa bo trajal,“ pravi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Samo Mastnak. V matični družbi je sicer zaposlenih 633 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.