Slovenija
13 ogledov

Predlog zakona o mediaciji

Bo novi zakon pomagal zmanjšati sodne zaostanke? Žurnal24 main
Pravosodni minister Lovro Šturm je predstavil predlog zakona o mediaciji v civilnih in gospodarskih zadevah.

Po besedah ministra Šturma se ne more oceniti, ali bo mediacija prispevala k zmanjšanju sodnjih zaostankov, vendar bi morali urediti tudi to področje in strankam ponuditi več možnosti za reševanje sporov. Zakon naj bi torej pomagal spodbuditi uporabo mirnega reševanja sporov z zagotavljanjem uravnoteženega odnosa med mediacijo in sodnimi postopki, je še dodal minister.

Mediacija je tako prostovoljen, zunajsoden proces reševanja spornih vprašanj, v katerem se partnerji v sporu ob podpori nepristranskega posrednika (mediatorja) sporazumejo, da bodo v poštenem odnosu iskali takšno rešitev spora, ki bo ustrezala interesom vseh udeleženih. Poudarek je na samoodločanju partnerjev v sporu in prevzemanju odgovornosti za svoje odločitve. Šturm je še pojasnil, da je mediator lahko načeloma vsakdo, vendar mora, da se ga vpiše na seznam mediatorjev, opraviti posebno strokovno izobraževanje.

Predlog zakona tako opredeljuje pojem mediacije in mediatorja, začetek in konec mediacije ter obravnava način imenovanja mediatorja. Glede poteka postopka pa vsebuje le najnujnejša določila, kot sta način vodenja mediacije in nepristranskost mediatorja. Poleg tega predlog zakona ureja še komuniciranje mediatorja s strankami, vprašanje razkritja podatkov strankam, zaupnost podatkov in dopustnost dokazov v drugem postopku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.